marginàlies

Jaume Mateu i Martí des dels marges atalaiats de l’illa, de les lletres i de les vides mòltes

13 de maig de 2016
0 comentaris

FESTEGEM LA LLENGUA CATALANA!

L’Obra Cultural Balear convoca tothom a la “Diada per la Llengua” que tindrà lloc dissabte dia 14 de maig a la plaça Major de Palma. El lema és “Festegem-la”; a la nostra llengua, és clar; però també a la Llei de Normalització Lingüística (LNL) que enguany commemora el 30è aniversari.

La LNL, com a marc per desplegar en tots els àmbits la llengua catalana, pròpia de l’arxipèlag, segueix ben vigent. Allò que ens cal és aplicar-la en tota la seva extensió lliurats de prejudicis i tebiors de la mateixa manera que es compleixen les altres lleis.

I l’hem de festejar, a la llengua nostra, sobretot enguany que commemoram el700è aniversari de la mort del Mestre Ramon, el pare de la nostra literatura. Ens cal conèixer Ramon Llull, reivindicar la seva obra i estimar-la perquè no trobarem ningú millor per representar amb tota excel·lència a tots els que formam la catalanoparla.

I de la festa en farem reivindicació perquè en materia lingüísticocultural, a l’arxipèlag, hem de fer hora per llegua. La llengua catalana, a les nostres illes, presenta una mala salut de ferro; socialment està molt magre i la seva presència en àmbits com la judicatura és inexistent; en altres hi té una presència testimonial, com en els mitjans de comunicació, i en altres és tractat folklòricament, com en el comerç. Sense oblidar que els drets lingüístics dels catalanoparlants segueixen empantanegats.

Així, cal reclamar a les administracions d’aquí més decisió a l’hora d’impulsar el coneixement i l’ús de la nostra llengua; en l’execució dels plans que calguin per millorar la seva presència en aquells camps on no la senten o la senten poc; i, sobretot,  per lluitar contra el prejudicis i la conflictivització que en la legislatura passada va ser el seu pa de cada dia.

I convé recordar als nostres governants, a més, que de la mateixa manera que la LNL és clarament social en voler que la llengua de la cohesió  sigui la catalana, l’àmbit de la dinamització lingüística i cultural reclama els recursos econòmics necessaris per atendre com correspon els nostres drets lingüístics, culturals i de poble. La millor manera d’evitar els retrocessos lingüístics és assegurar la presència de la nostra llengua en tot i per totes les illes.

Per això, cal que dissabte omplim de festa la plaça Major de Palma. I que festegem com es mereix  la llengua amb què ens relacionam amb nosaltres mateixos, amb els altres i amb el món des de fa prop de vuit-cents anys. La nostra llengua, la catalana,  només ens té a nosaltres per servir-la i preservar-la de tota iniquitat. Per tant, cal que seguim donant el millor de nosaltres per fer resplendir l’arrel i l’ànima de les illes nostres.

Dissabte, a partir de les 17 hores, tothom a la ciutadana plaça Major!


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.