marginàlies

Jaume Mateu i Martí des dels marges atalaiats de l’illa, de les lletres i de les vides mòltes

8 de maig de 2015
0 comentaris

FALTES D’ORTOGRAFIA I D’EDUCACIÓ

A AENA, si hem de fer cas al zel lingüístic aplicat en la cartelleria de l’aeroport de Palma, no li fa res fer faltes d’ortografia, amb la qual cosa demostra que mai no podrà accedir a cap distinció preuada de qualitat. També Marga Duran, la candidata partitpopularista a ser batlessa de Palma, demostra els seus dèficits formatius fent faltes ortogràfiques greus en els seus missatges a través de twitter.

En un cas i altre, que les faltes siguin escrivint en català no hauria de ser un atenuant, com així ho fan passar l’ens estatal i la candidata, car tots dos entenen aquesta llengua com a menor, molt menor i subordinada al castellà, gairebé prescindible, i generadora constant de conflicte. No sols això, sinó que tenen tan interioritzat que els catalanoparlants no tenim cap dret a l’hora de fer valer la nostra llengua, que tractaran els que reclamam que rectifiquin com a esvalotadors irredempts, radicals de la gran punyeta i intolerants desfermats, raó per la qual cal que es dictin decrets i altres mesures per mantenir-nos la secundarització a ratlla i ben fermats els nostres instints normalitzadors i promocionals.

Són tan així –AENA, Duran i tutti quanti– que són incapaços d’entendre que aquestes faltes d’ortografia en català, també ho són d’educació, de formació.

Queda tant per fer en la naturalització o regularització de la nostra parla que esvera, que posa a prova la nostra capacitat de reacció i la proactivitat dels que creiem en la puixança i el prestigi del català. I per molt que esveri el panorama tempestuós, tanmateix, res no ens destorbarà del camí; res no impedirà que plantem cara a la mala educació, als elogis a la incultura i al supremacisme en tots els ordres.


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.