marginàlies

Jaume Mateu i Martí des dels marges atalaiats de l’illa, de les lletres i de les vides mòltes

14 de juliol de 2013
0 comentaris

EUROPA I LES INDÚSTRIES CULTURALS I CREATIVES

El Centre Balears Europa (www.cbe.es) és un consorci públic fundat el 1985 i format per institucions públiques i privades, amb una presència majoritària del Govern de les Illes Balears. Té per objectiu impulsar l’esperit europeu i apropar les institucions de la Unió Europea als ciutadans de l’arxipèlag. Fa uns mesos, el Govern Bauzà plantejà el seu tancament que, hores d’ara, encara no s’ha fet efectiu.

 

No obstant la incertesa que provoca aquesta amenaça de clausura, que amb tota seguretat es produirà –ja se sap que allà on fica la banya Bauzá no la treu-, el CBE segueix actiu. Fa molts pocs dies difongué un dictamen del Comitè Social i Econòmic Europeu molt oportú davant la massacre cultural que du a terme el bauzanisme i que les darreres hores se centralitza en l’Orquestra Simfònica de les Illes Balears “Ciutat de Palma”.
Tot i el to institucional, i per això amb gens d’empena –o poca-, val la pena llegir-lo ni que sigui per adonar-nos de com el nostre govern, l’encapçalat per Bauzá, actua contra els interessos dels illencs, contra tots els drets socials.

El comunicat del CBE diu així:

A la seva 489a sessió plenària dels dies 17 i 18 d’abril de 2013, el Comitè Econòmic i Social Europeu (CESE) va aprovar per 175 vots a favor, 2 en contra i 3 abstencions, un dictamen en resposta a la consulta que li havia fet la Comissió Europea sobre la promoció dels sectors de la cultura i la creació per al creixement i l’ocupació a la Unió Europea.
Segons el CESE cal una estratègia a mitjà i llarg termini amb l’objectiu de garantir una dimensió social sòlida i coherent dels sectors de la cultura i la creació, que sigui capaç de redefinir i millorar les competències, assegurar condicions laborals equitatives i promoure el potencial que permeti alliberar tota la capacitat de creació d’ocupació dels sectors de la cultura i la creació, i garantir feines de qualitat.

El Comitè demana a la Comissió que examini detalladament l’aplicació del cabal comunitari als sectors de la cultura i la creació, en particular les normes aplicables de la política de competència, els drets de propietat intel·lectual i el dret laboral, així com la protecció de les clàusules dels contractes entre la UE i tercers països.

El Comitè insta la Comissió a què examini les possibilitats i modalitats per organitzar un fòrum ampliat de les parts interessades dels sectors de la cultura i la creació, i estableixi els punts clau d’un pla d’acció estratègic.

El Comitè demana que es posin en marxa immediatament iniciatives específiques per lluitar contra el treball precari en els sectors de la cultura i la creació.

El CESE recomana que s’elaborin: un inventari de les principals accions europees per als sectors de la cultura i la creació durant els darrers tres anys; un balanç del finançament específic als sectors de la cultura i la creació en els darrers tres anys; i un quadre resum dels resultats obtinguts amb l’aplicació del mètode obert de coordinació als sectors de la cultura i la creació.

És necessari fer quelcom, ja que l’Estratègia Europa 2020 reconeix que “les indústries culturals i creatives europees juguen un paper central per al creixement, la competitivitat i el futur de l’Europa comunitària i els seus ciutadans. A més, són una font d’avantatge comparativa no reproduïble en lloc més, factors de desenvolupament i força motriu de la transformació industrial”.
 

Em deman si el cap de l’executiu illenc rep comunicacions com aquestes, si les atén i si les entén.


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.