marginàlies

Jaume Mateu i Martí des dels marges atalaiats de l’illa, de les lletres i de les vides mòltes

1 de gener de 2012
0 comentaris

ETAH I EL POL SUD

El norueg Roald Amundsen començà l’assalt final al pol sud el 19 d’octubre de 1911. L’acompanyaven Olav Bjaaland, Helmer Hanssen, Sverre Hassel, Oscar Wisting, quatre trineus i 52 cans esquimals. Olav Bjaaland, a més de ser un gran esquiador, tresorava uns extraordinaris dots per la fusteria i aconseguí alleugerir el pes dels trineus, la qual cosa facilitava enormement la seva tracció, fet que, a la llarga, ajudà força a l’èxit de l’expedició amundseniana front de la del britànic Robert Falcon Scott, que deixà la vida en l’intent. Aquests cinc aventurers aconseguiren arribar al pol Sud el 14 de desembre de 1911. Ja ha fet cent anys i em sembla que n’ha fet oc ressò.

L’equip al complet d’Amundsen retornà a Framheim el 25 de gener de 1912 després de 99 dies d’anada i tornada. Tornaren el cinc expedicionaris i sols 11 cans. Durant aquests cent dies menys un, els cans eren alimentats amb mig quilo diari de pemmican, dieta que es veia millorada, a mesura que avançava la marxa, amb la carn d’altres carns morts o sacrificats. La cap d’aquests cans era la cussa Etah. Sabia bé el que feia, l’Etah, i manava com d’ella s’esperava. A Amundsen i tot, rectificava el rumb adesiara, com si sabés d’antuvi quin olor feia el punt exacte del sud de la terra. Amb qui més s’entenia l’Etah era amb Olav Bjaaland. Amb ell, els udols esdevenien secrets a cau d’orella. Ningú no sap que se’n féu de la cussa cap de colla. Va arribar al pol Sud? Feia part dels onze cans que retornaren amb els expedicionaris o dels quaranta-un que hi deixaren l’alè i serviren d’aliment als altres? Encetar l’any amb aquestes cabòries és tan amable i engrescador com recuperar lectures, encetar-ne de noves, plantar-te davant la televisió, que repeteixen els programes insuportables de la nit de cap d’any o preparar-se per començar la primera setmana de l’any que serà ben pesada, segur.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.