marginàlies

Jaume Mateu i Martí des dels marges atalaiats de l’illa, de les lletres i de les vides mòltes

7 de febrer de 2009
0 comentaris

ESTIMULANT

S’aixeca tard i amb l’espinada cruixida. Davalla apressadament la cussa. Fa fred, bé que ho indica la pressa de l’animalet a fer la volta matinera. En ensumar d’un tros lluny la veïna que tant de cas li fa, encara accelera més el pas. I ell no té ganes d’empatar la xerrada amb ningú. Sort que té pressa, la veïna, ve carregada amb la compra i amb les salutacions de rigor n’hi ha prou. És en preparar el cafè, que li entra l’escriguera. No té coses a dir però ha emparaulat un comentari a una ràdio sobre les declaracions de Roberto Saviano al diari Avui d’ahir i vol fer-ne un esquema per no divagar.

Diu l’escriptor italià sentenciat per la Camorra que “El món occidental està patint una acceleració enorme que la gent només pot resistir mitjançant la cocaïna. Seguir definint la cocaïna com una droga és miopia. La cocaïna és un edulcorant, un additiu de la vida quotidiana. La màfia ha fet un pas  intel·ligent invertint ja pràcticament només en cocaïna. Això vol dir subministrar carburant a Occident. Les drogues són el pern de l’economia internacional juntament amb el petroli i això ho diuen la DEA [agència antidroga nord-americana] i l’ONU”.

Escriu automàticament “santa raó” i l’esborra de seguida: cal no ser cínic ni estugós. No està per res, res reeixit no se li acudeix, però l’escriguera no li fuig. La taula de l’escriptori vessa de papers i llibres, un desori que li encanta la reflexió tot dinamitant-li la voluntat. I en el vol de la mirada per aquell panorama lletrut, para esment en un prospecte de comprimits d’Ibuprofeno. A sota de la indicació que aquell prospecte havia estat aprovat l’octubre de 2005 hi ha escrit en bolígraf de tinta vermella. “Pel bes d’una llengua ardent suportaria l’ofensa de l’alitosi”. Somriu satisfet: ja sap què ha de dir a la ràdio sobre el carburant d’occident i sobre què ha d’escriure.


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.