marginàlies

Jaume Mateu i Martí des dels marges atalaiats de l’illa, de les lletres i de les vides mòltes

11 d'agost de 2018
0 comentaris

ESCLARISSANT

Avui és santa Clara, records a totes les que fan aquest nom -no conec cap Clar que no sigui de llinatge- fundadora de les “Dames pobres”, com les deia sant Francesc d’Assís, i que avui són conegudes com les Clarisses. Chiara Scifi, el seu nom, volia que la pobresa més rigorosa –i ella provenia d’una família ben acomodada d’Assís- marcàs el seu orde de vida contemplativa; tant que, quan qui després va ser el papa Gregori IX, intentà alleugerir aquest rigor extrem, santa Clara s’hi negà en rodó. Davant la seva determinació, aquest Papa cedí tot concedint-li el Privilegium Paupertatis, poca broma: el privilegi de la pobresa. I no es tracta de cap vers, no, era ben tangible. Segons la santa d’Assís, com més pobre, més prop de  Déu estaves, més a l’abast el tenies a través de la pregària. Incomprensible, certament, amb els ulls d’avui.

Però bé, de santa Clara, més enllà de la seva espiritualitat il·limitada, el que en pot quedar és que és l’única dona que va escriure les regles del seu ordre religiós i les úniques aprovades per l’Església Catòlica, Apostòlica i Romana expressament per a dones. Atenent que santa Clara va morir l’11 d’agost de 1253, podem concloure que en 765 anys aquesta església no ha avançat gaire. I les seguidores de santa Clara, no sé si segueixen estacades en la pobresa que obre les portes al privilegi més gran, però em sembla que no gaire, tot i que el concepte de pobresa durant aquests segles sí que ha canviat força. O no?.

A Palma, el monestir de les Clarisses va ser fundar el 1256, tres anys després de la mort de la fundadora i les primeres monges arribaren el 1260 procedents de Tarragona, les germanes Caterina i Guillermina, que, curiosament, també provenien d’una família benestant.

I ja sabeu que, si us heu de casar, no oblideu de dur ous a les clarisses perquè la pluja no desllueixi la festa. I no hi dugueu un nombre parell: a partir de tretze ous les pregàries solen fer més efecte.


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.