marginàlies

Jaume Mateu i Martí des dels marges atalaiats de l’illa, de les lletres i de les vides mòltes

22 d'octubre de 2017
0 comentaris

EN TEMPS REACCIONARIS

Avui és santa Salomé (o Maria Salomé), la dona de Zebedeu, santa Alòdia i sant Verecund, entre d’altres santes i sants de la catolicitat. I sant Joan Pau, el papa polonès. A més, és el Dia mundial de la quequesa, una malaltia que afecta a més de seixanta milions de persones en el món.

Avui, l’actriu francesa Catherine Deneuve fa setanta-un anys i en fa quaranta-un que morí el gran Pau Casals i vint-i-cinc que ho feu el polític catalanista Ramon Trias Fargas.

També se commemora una efemèride que, donat el temps reaccionari que patim, no deixa de ser altament sarcàstic: el vint-i-dos d’octubre de 1945 el franquisme aprovà la Llei de referèndum, una de les seves vuit Lleis Fonamentals. Segons el lesgislador d’aleshores, amb aquesta llei s’establia la possibilitat de fer consultes generals per aprovar lleis capitals o les que tinguessin l’opinió pública dividida. Estranya raó, aquesta darrera, perquè aleshores l’opinió pública no existia en tenir-ho tot sota el control ferri de la censura.

I tanmateix res no em distreu deI que m’encén la sang: avui fa sis dies que els Jordis estan tancats a Soto del Real de manera injusta. Que ningú no ho oblidi perquè és l’única manera de retre les injustícies.

Ens han tirat un llamp, que també ho sàpiga tothom. A Mallorca, tirar un llamp (i més intensiu, un llamp forcat) significa descarregar la seva ira damunt algú, sia de paraula, sia de fets. Així, els partitpopularistes, els pessoers i els ciutadans de la falange han tirat un llamp al Principat, a la democràcia i a la dretura ciutadana.


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.