marginàlies

Jaume Mateu i Martí des dels marges atalaiats de l’illa, de les lletres i de les vides mòltes

12 de març de 2020
0 comentaris

EN PANXO I EL COVID-19

El ca que me mira com ho fan les persones que cerquen pessigolles a les mirades –nom Panxo i no fa per ell- m’indica que està al cas de les conseqüències d’aquest maleït coronavirus –que també té nom propi, COVID-19, que tampoc no fa per ell- que, amb la seva fúria intractable i la set de mort ha posat a lloc la nostra condició fràgil, vulnerabilíssima. I de pas, també ha posat de manifest l’antropofàgia voraç del capitalisme encara que ningú no gosi dir-ho.

En Panxo –li diu més Tronxo- amb el seu mirar de persona inquieta, em demana si entre les mesures que reclamen que fem efectives les autoritats hi ha la de reduir el temps de les tres voltes diàries preceptives. Perquè ell llegeix, quan passeja, amb el musell fregant el sòl a la recerca d’aquell vers sublim o d’aquell passatge que el deixa a punt d’exultació. I és llegidor de mena i no frisa de voltar perquè ho dóna tot a l’ensumada, i ara només mancaria que per culpa d’aquest virus diabòlic no pogués llegir, activitat que li dóna vida, certament.

Així com puc –no sempre m’entén perquè considera que som d’expressió cleca- li dic que en principi no, que se’ns demana que no anem a segons quins llocs amb molta gent, que mantinguem la distància amb tothom –ni a ell ni a mi ens costa gens, marcar distància amb segons qui- que ens rentem sovint les mans i que fem casa o caseta, activitat en la que ell és un expert: en fa molta i aprofita bé el temps.

No cal que li recordi que ell no ha de patir, que ni pot contraure el virus ni el pot encomanar a ningú. I, com si em llegís el pensament; millor, llegint-me el pensament mou nerviosament els narius com si s’expressàs en llenguatge Morse per dir-me que si em confinessin  mataria d’avorriment el COVID-19. I en haver-m’ho dit ha rigut una bona estona.


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.