marginàlies

Jaume Mateu i Martí des dels marges atalaiats de l’illa, de les lletres i de les vides mòltes

10 de juliol de 2013
0 comentaris

EN MARXA EL NOU “GRUP BLANQUERNA”

Ahir vespre, a Can Alcover, es va celebrar l’Assemblea General extraordinària del Grup Blanquerna durant la qual es varen aprovar les línies de feina, la reforma dels estatuts de l’entitat i la nova Junta directiva. També es decidí nomenar Climent Garau i Arbona com a President d’Honor. 

La nova Junta directiva estarà constituïda per: Tomeu Martí Florit, president; Joana Maria Coll i Martorell, vicepresidenta; Joan Lladó i Nadal, secretari; Pere Joan Ripoll i Pons, resorer; Jaume Calafell i Massanet, Josep Maria Torres i Balaguer, Josep Lladó i Nadal, Francesc Manuel Ramis Trujillo, vocals.
Els tres eixos des dels quals treballa el Grup Blanquerna són: promoure la idea que els mallorquins i mallorquines necessitam un estat al nostre servei; denunciar el maltractament a què sotmet l’Estat espanyol els ciutadans i les ciutadanes de Mallorca i estrènyer lligams amb la resta de Països Catalans.

Les línies de feina que es proposa el nou Grup Blanquerna són: organitzar un taller de formació cada mes; organitzar el Seminari Blanquerna (setembre o octubre); elaborar estudis sobre temes concrets; editar el diari digital Tribuna Mallorca; preparar cursos de formació sobre matèries específiques i promoure i participar en diverses xarxes a nivell nacional i internacional.

El Grup Blanquerna nasqué l’any 1985, per impuls de Climent Garau, Francesca Bosch, Pere Llabrés i Josep Maria Magrinyà, amb inspiració nacionalista, humanista i progressista.

El Grup Blanquerna ha contribuït a donar una formació integral a un ample i heterogeni ventall de joves de Mallorca entre els que es trobaven destacats militants i activistes del sobiranisme illenc.

Durant la segona meitat dels anys vuitanta i tota la dècada dels noranta les seves activitats i, molt especialment, el seu tradicional seminari de tardor, foren l’espai de trobada, coneixença, debat i reflexió per excel·lència de diverses generacions de joves illencs propers als valors del nacionalisme polític i cultural, el progrés social i la defensa del territori i el medi ambient.

Nombroses iniciatives de la societat civil mallorquina i del teixit associatiu juvenil, com el moviment en defensa de la llengua i la cultura catalanes o el sindicalisme estudiantil, foren esperonats fruit del treball i les sinergies generades pel Grup Blanquerna. Un nombre important de joves del Principat de Catalunya i del País Valencià, a més, participaren habitualment a les trobades i seminaris. Uns aplecs que conjugaven allò formatiu i allò lúdic de forma molt habitual.

El setembre de 2005, coincidint amb el vintè aniversari, el Grup Blanquerna reprengué una nova època, després d’un temps d’escassa activitat, amb un equip de gent jove estretament vinculada a diferents moviments socials de Mallorca.

L’any 2013 el Grup Blanquerna s’ha refundat com a
think tank sobiranista i com espai de debat i reflexió, plural i transversal que, des de posicions crítiques i transformadores, treballa al servei de Mallorca i dels Països Catalans.


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.