marginàlies

Jaume Mateu i Martí des dels marges atalaiats de l’illa, de les lletres i de les vides mòltes

9 de juny de 2021
0 comentaris

EN L’ANIVERSARI DEL COC AMIC

El coc de Can Gazà, Jaume Santandreu i Sureda, fa avui 83 anys i en vida de tots, probablement la resposta més agraïda i suprema de les que es poden donar a un «molts d’anys».

A tall de curiositat, comparteix dia de naixença, no d’any òbviament, amb persones tan dissemblants com Bertha von Suttner (1843), novel·lista austríaca, i pacifista radical, tercer Premi Nobel de la Pau i primera dona a rebre’l; Cole Porter (1891), músic nord-americà, un gran hedonista i homosexual com ell, i Jordi Pujol i Soley (1930), polític principatí en entredit, ara mateix, per certs embolics econòmics que fan una pudorassa i que el poden deshonorar.

Fa 83 anys a Can Gazà, l’indret on els matins hi regna la perplexitat, els migdies el surrealisme i a les nits els miracles; l’indret on ha decidit deixar a lloure la creativitat pels segles dels segles. El casal on la resistència arriba a límits prodigiosos i en el que segueix fent part ben activa dels encarregats de la cuina. Avui, per celebrar com cal els anys que fa, ha fet arròs de peix. I havent becainat, seguirà observant de prim compte els objectes que li fan revenir la seva història que procura escriure com ha viscut: sucant cada dia, cada causa, cada revolta.

Per donar-li els molts d’anys i mentre esperam el seu «en vida de tots» com a resposta, res millor que sentir la cançó «You’re The Top» que Cole Porter escriví el 1936 per a Boris Kochno, un lletrista rus de qui estava rabiüdament enamorat i que, entre d’altres coses, li diu que és el millor: «un sonet de Shakespeare, el museu del Louvre, el Nil, La torre de Pisa, el somrís de Mona Lisa, el Mahatma Gandhi, el Dant de l’Infern, les estepes de Rússia… i jo un vagabund peresós que estan a punt de tenir».

Molts d’anys!

https://www.youtube.com/watch?v=i6oGytt0Hiw


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.