marginàlies

Jaume Mateu i Martí des dels marges atalaiats de l’illa, de les lletres i de les vides mòltes

12 d'agost de 2016
0 comentaris

EN EL CENTENARI DE LLORENÇ MOYÀ I EN RECONEIXEMENT A PAU LL. FORNÈS

Enguany se celebra el centenari del naixement de Llorenç Moyà, un bon moment per recordar que l’Obra Cultural Balear li va dedicar el seu  Calendari de 1987, any en què l’entitat celebrava el seu vint-i-cinquè aniversari.  L’il·lustrador va ser Pau Ll. Fornès, que havia nat a Palma el 1930, ciutat on morí el 2006; fa deu anys, per tant. Ambdues commemoracions condensades en un objecte efímer, el calendari, que era mateix, com a objecte d’arxiu, recobra força i reconeixement.

En el primer full d’aquest Calendari 1987 de l’OCB s’hi fan aquestes dues referències a Moyà i Fornés:

LORENÇ MOYÀ GILABERT va néixer a Binissalem (Mallorca) l’any 1916 en el si d’una família nombrosa i de vell prestigi a la vila. El 1949 es va imprimir el seu poema extens La joglaresca, la circulació del qual va esser prohibida per la censura franquista. Aquell mateix any va publicar La bona terra, un poemari molt influït per la tradició de l’Escola Mallorquina. A partir del recull Ocells i peixos (1953) inicia un nou rumb caracteritzat pel joc verbal i imatgístic que dóna fesomia a un barroc molt personal, acostat als paràmetres estètics de la generació de 1950. Dins aquesta mateixa línia va publicar els llibres Flos Sanctorum –al qual pertanyen els dotze poemes que figuren en aquest calendari-. La posada de la Núvia (Premi Ciutat de Palma, 1956), Via Crucis, etc. Posteriorment la seva obra poètica es decanta cap a la interpretació dels mites clàssics –Polifem– i cap a la sàtira política i social: Hispania Citerior.  Un dels seus millors llibres és Presidi Major, profunda reflexió personal expressada en sonets magistrals.

Va cultivar també na narrativa –A Robines també plou– i, sobretot, el teatre. En aquest darrer gènere són notables les tragèdies Falaris, Fedra i El fogó dels jueus, la farsa Ulisses i els entremesos aplegats en el volum El ball de les baldufes.

Llorenç Moyà va morir a Palma l’any 1981.

CALENDARI1978PAU LL. FORNÉS, nat a Palma (Mallorca), va fer estudis de dibuix, pintura i gravat amb Pere Quetgles “Xam”. A partir de la seva primera exposició (1950), ha produït una obra molt copiosa, de la qual ha oferit nombroses mostres a les galeries mallorquines. L’any 1963 va guanyar la medalla d’Or en el XXII Saló de Tardor de Palma. Ha exposat a Madrid, València, Amsterdam, Paris (1963), Nova York (1957), Londres (1967), Ginebra, etc. Animat per una personalitat molt acusada i treballat amb mestria tècnica admirable, l’art de Fornés, relacionable amb certs aspectes de l’anomenat “realisme màgic”, ofereix una síntesi de la gran tradició renaixentista i de les experiències d’avantguarda més agosarades.

Els dotze olis que es reprodueixen en aquest calendari ham estat realitzats expressament per a il·lustrar els poemes de Llorenç Moyà.


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.