marginàlies

Jaume Mateu i Martí des dels marges atalaiats de l’illa, de les lletres i de les vides mòltes

4 de juliol de 2016
0 comentaris

EN CATALÀ, AMB NORMALITAT

Dijous dia 30 de juny es projectà a Can Alcover, a Palma, el documental «En català, amb normalitat», produït per la Direcció General de Política Lingüística amb motiu dels trenta anys de la Llei de normalització lingüística. En l’acte hi participaren la directora general, Marta Fuxà, i Joan Francesc López Casasnovas, diputat durant la legislatura 1983-1987 i ponent de la Llei.

En la seva intervenció, Joan F. López parlà de les vicissituds que seguí la redacció de la Llei i, per palesar l’amplitud amb què es plantejava, es referí en concret a una referència expressa a la normalitat lingüística en l’exèrcit, que el govern presidit per Felipe Gonzàlez s’encarregà de fer fora de l’articulat. També tractà els primers anys de la Llei sota els governs successius del Partit Popular en què el desplegament de la llei va ser molt tímid, fent-lo dependre de la conselleria de Cultura, com si la normalització lingüística se circumscrivís només a l’àmbit cultural.

Va sortir d’uns quants assistents convidar el professor López Casasnovas a reunir tota la documentació que guarda al voltant de la redacció de la Llei en un volum, tenint en compte que aquestes històries celades fan molta de llum en una iniciativa legislativa que, malgrat no s’hagi desplegat del tot mai, és capital quant a la definició del país i a la seva cohesió social.

Acabades les intervencions s’obrí el debat entre els assistents a l’acte. La majoria de les intervencions consideraven que en trenta anys s’ha avançat, indiscutiblement, però que no s’ha arribat al grau òptim de desplegament; que en cap moment la normalització lingüística no ha adquirit rang d’atenció preferent en cap dels governs des de la seva promulgació. I s’insistí en què els drets lingüístics dels catalanoparlants no es tracten com els drets socials del que en formen part substancial i al mateix nivell que els altres.

En aquest enllaç s’hi pot veure un tràiler del documental. https://www.facebook.com/1519360091683172/videos/1618625271756653/

 

SURT DEL PARADÍS
21.10.2018 | 10.50
L’AIGUA ÉS FOC
09.10.2019 | 9.08

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.