marginàlies

Jaume Mateu i Martí des dels marges atalaiats de l’illa, de les lletres i de les vides mòltes

25 d'octubre de 2017
0 comentaris

ELS VERBS DEL 155

El nombre 155 s’està convertit en el nombre més conegut i més per fer. Sembla que obre moltes possibilitats i cap d’elles favorables a res de bo. Per això, en estar en construcció, ens pot servir repassar els principals verbs que li serveixen de base sòlida. N’hi ha més i igualment substancials, però com a mostra, els següents defineixen prou bé la geografia del nombre 115.

censurar
1 v. tr. [LC] El censor, examinar (una doctrina, un llibre, etc.), per emetre’n un judici.
censura
3 f. [CO] Exercici del control i de la repressió dels continguts dels missatges fets públics a través dels diferents mitjans de comunicació.

dictar
3 tr. [LC] [PO] Prescriure, imposar, formular a algú (allò que exigim d’ell). La raó ens dicta això. Dictar una llei, una sentència. Dictar les condicions de pau.
dictadura
2 f. [LC] [HIH] [PO] Concentració de tot el poder en les mans d’un sol individu o d’un únic grup polític i eliminació per la força de tota expressió de discrepància i oposició.

il·legalitzar
v. tr. [LC] Declarar il·legal.

ingerir
2 intr. pron. [LC] Intervenir indegudament en alguna cosa. Fas mal fet d’ingerir-te en els negocis d’altri.

manipular
3 1 tr. [LC] [ECT] Alterar (alguna cosa) d’una manera fraudulenta i subreptícia. Manipular una informació. Manipular una votació.

mentir
1 1 v. intr. [LC] Fer cientment, voluntàriament, una asserció contrària a la veritat. Menteix descaradament. És un home que no sap mentir.

ocultar
v. tr. i intr. pron. [LC] Amagar . Ocultar un delicte. Ocultar la veritat.

prohibir
v. tr. [LC] Imposar a algú de no fer (alguna cosa). Prohibir de portar armes. Prohibida l’entrada. Armes prohibides. Prohibir la venda de begudes alcohòliques.

reprimir
2 2 tr. [PO] [SO] [LC] [DE] Sotmetre (algú o alguna cosa) a repressió. Reprimir la rebel·lió.
repressió
2 f. [PO] [SO] [DE] Acció exercida des del poder per a neutralitzar i eliminar la voluntat crítica dels col·lectius opositors o discrepants, mitjançant la limitació de les llibertats públiques.

sotmetre
1 1 v. tr. [LC] Posar sota l’autoritat d’un mateix o d’altri. Roma sotmeté la Gàl·lia. El cèsar sotmeté tota aquella província a Roma.

tergiversar
v. tr. [LC] Contar (fets), reportar (paraules), deformant-los intencionadament.


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.