marginàlies

Jaume Mateu i Martí des dels marges atalaiats de l’illa, de les lletres i de les vides mòltes

17 de juliol de 2011
0 comentaris

ELS TOPÒNIMS COSTANERS D’ARTÀ

Fa uns mesos, Edicions Documenta Balear –que, per cert, enguany celebra els seus primers vint anys- presentà “La toponímia de la costa d’Artà”, de Cosme Aguiló (Santanyí, 1950), un text de 382 pàgines (acompanyat d’un atles en devedé) la lectura del qual esdevé tot un goig. Com bé indica Climent Picornell en el pròleg, “en Cosme Aguiló escriu bé, un passa gust de llegir-lo (i d’escoltar-lo), la forma -tan important en el llenguatge-, l’estil, el lèxic potentíssim que sorgeix amb naturalitat. Les paraules li ragen de forma natural i connexa”. 

En aquesta primmirada obra, Cosme Aguiló recull 304 indrets nominats per als quals s’han reunit 466 topònims. Per du a terme l’estudi, ha  comptat amb 51 informants que han cobert altres tants sectors del litoral artanenc. Segons ens indica, “per al treball de camp, que ens ha ocupat durant 51 dies, ha estat necessari recórrer, des del nostre poble de residència fins als llocs de l’enquesta o d’observació directa del territori, 6389 km. en cotxe. La inspecció territorial s’ha realitzat a través de 32 excursions a peu, a les quals s’han d’afegir tres viatges en barca. Les visites a l’interior de les coves marines han estat fetes amb barca, o amb un bot pneumàtic. De manera excepcional, se’n féu alguna nedant”.

Cosme Aguiló fa bé de recordar que “els noms de lloc són sempre bells exponents de la història d’un país. Dir això, que ja s’ha repetit mil i una vegades, és del tot necessari, perquè encara hi ha molta gent que no és conscient del valor que tenen. Si cada llengua del planeta és una manera de veure el món, amb més motiu ho són els topònims, perquè en el seu conjunt són moltes llengües adherides directament al món. Són el registre fòssil de diferents maneres d’interpretar la realitat, el medi físic. La nostra opinió és que les agressions al patrimoni toponímic haurien d’estar penalitzades, com ho haurien d’estar, i no només sobre el paper, els danys, sovint irreparables, que es fan als seus referents”.

En definitiva, magnífica acta notarial de la toponímia costanera artanenca. Cosme Aguiló, entre d’altres obres, és autor, juntament amb Antoni Mestre, de l’Atles ornitonímic de les Illes Balears, una obra ambiciosa que reflectirà sobre més de 170 mapes els noms dels aucells que coneixen més de 650 persones entrevistades a totes les poblacions preturístiques de les Illes.


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.