marginàlies

Jaume Mateu i Martí des dels marges atalaiats de l’illa, de les lletres i de les vides mòltes

27 de desembre de 2019
0 comentaris

ELS REIS AL TALLER MARGINÀLIA

Els Reis d’Orient i la seva adoració a l’infant Jesús només apareix a l’evangeli de Mateu. Quant al nombre, segons l’evangelista eren tres, però segons altres fonts apòcrifes arriben als seixanta. Representen la universalitat del missatge o de la doctrina cristiana. No és fins a la meitat del segle XIX que porten regals o carbó a les criatures. La cavalcada més antiga del món  està documentada a Alcoi el 1866.

Com sigui, és una festa que segueix gaudint de molt de predicament encara que tingui alta competència. De fet, tanca el cicle festiu nadalenc i, ensems i a la pràctica, a Mallorca n’obre un altre igualment participat, el de sant Antoni i sant Sebastià.

Als que feim Can Gazà, malgrat tots els malgrats, ens agrada festejar aquestes celebracions i en la mesura de les nostres possibilitats les aprofitam per convidar com més persones millor a conèixer-nos i a participar de les nostres cuites i causes. És d’aquí que neixen els “Vermuts dels Primers Dissabtes” als nostres tallers de Marginàlia.

La quarta edició d’aquests singulars vermuts tindrà lloc el proper dia 4 de gener, un dia abans de la Nit de Reis, i recordarem els infants d’arreu del món que no poden fruir aquesta festa, això és, infants sense infantesa, sense innocència, sense regals, sense tendresa. En definitiva, l’”Epifania dels infants dels carrers”.

I ho farem tornant a sentir la “Cantata Rua Fosca”, una creació musical de Miquel Brunet sobre el poema “Les joguines del carrer”, de Jaume Santandreu. Es va estrenar dia 5 de març de l’any 2006 a l’auditori del Conservatori de Palma. Hi participaren el Cor de la Fundació del Teatre Principal de Palma i el Cor infantil i l’Ensemble instrumental d’aquesta mateixa fundació sota la direcció de Francesc Bonnín. Com a solistes, Joan Reig (bateria de “Els Pets”), Fanny Marí i Isabel Soriano. “Rua Fosca” va rebre el Premi Miquel dels Sants Oliver 2007, dels 31 de Desembre, que concedeix l’Obra Cultural Balear.

“Rua Fosca” és una obra arriscada que ha superat amb nota màxima el repte de parlar i de tractar amb música una realitat sagnant que interpel·la la nostra, a voltes miserable, condició humana: l’existència dels infants del carrer, els brinquedos da rua que a dures penes sobreviuen –si ho aconsegueixen- en els suburbis de les grans ciutats brasileres. Unes vies convertides en calvaris, en espais salvatges, antropòfags o caníbals; holocàustics que diria el poeta corprès per tanta indignitat i violència extremes.

La introducció dels Reig Mags a la cantata universalitza el drama dels meninos brasilers. Naturalment que la nostra realitat immediata no està tenyida de sang infantil, emperò sí que ens parla ben clarament d’infants maltractats, abandonats o negligits. Els nostres ulls, per poc que s’hi fixin i vulguin, sí que poden veure criatures nostres atrapades en espirals de desemparament o de violència; en jocs narcòtics que, a banda d’esquinçar-los la innocència que tenen el deure d’assaborir, els segresta el futur pròsper i lliure a què tenen dret.

Ja ho sabeu, doncs, quedau tots convidats a celebrar uns altres Reis al Taller Marginàlia, la nau del Polígon de Can Valero, de Palma, carrer d’Asival número 4, el proper dissabte dia 4 de gener de 2020 a partir de les 11 hores. En acabat, una picada desembafadora preparada pels gazanencs encarregats de la cuina. Us hi esperam!

LA PINTA DE PLATA
14.05.2023 | 7.26
LA PLUJA VOL JUGAR
25.10.2023 | 9.36

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.