marginàlies

Jaume Mateu i Martí des dels marges atalaiats de l’illa, de les lletres i de les vides mòltes

9 d'agost de 2014
0 comentaris

ELS QUARANTA ANYS DE LA DELEGACIÓ DE MONTUÏRI DE L’OCB

El primer dia d’agost de 1974 tingué lloc a Montuïri la reunió constitutiva de la delegació de l’Obra Cultural Balear. Ben aviat es convertí en l’entitat montuïrera de referència tant en la dinamització lingüisticocultural com en l’activisme democràtic.

La primera activitat que engegà aquesta delegació ocebera va ser el mateix agost del 1975 amb el “Certamen de Cançó des Camp i Colles de Xeremiers” a través del qual es pretenia revaloritzar la cultura popular d’arrel tradicional que el franquisme pervertí tot folkloritzant-la. De fet, la recuperació de les festes i costumari locals va ser un dels objectius generals de l’Obra Cultural Balear de les acaballes del franquisme i anys inicials de la Transició.

En aquesta línia de recuperació de celebracions populars, la delegació de Montuïri de l’OCB va ser pionera a Mallorca en la revitalització del carnaval o dels Darrers Dies, prohibits per la dictadura de Franco. Durant molts anys, els Darrers Dies de Montuïri varen ser molt concorreguts, car els carrers s’omplien de festers, colles de músics i disfressats que campaven a l’ample tota la nit. Val a dir que el cartell dels Darrers Dies de l’any 1977 acabà en procés militar per ofensiu, segons la Guàrdia Civil, contra Joana Jordà, presidenta de la delegació de l’OCB, Antoni Rotger, dibuixant, i Josep Sitjar, l’impressor del cartell. Aprovada la Constitució el desembre del 1978, s’arxivà aquesta causa.

Des de fa 40 anys, la delegació montuïrera treballa per fer valer la nostra llengua i cultura a partir del voluntarisme més responsable i la conscienciació més ferrenya. Per això, cal celebrar aquests quaranta anys per recordar i honorar les persones que ho feren possible i també per seguir treballant amb la mateixa força i coherència.

Ara com llavors, tant a Montuïri com arreu,  la llengua i la cultura catalanes necessita com més actius millor per continuar fent-les valer; per seguir exercint els nostres drets i ser plenament reconeguts com a catalanoparlants. I en aquesta feina esforçada hi són els quatre mil socis de l’Obra Cultural Balear i les seves trenta-set delegacions a totes les Illes, un patrimoni excepcional al servei exclusiu de les nostres propietats com a poble.


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.