marginàlies

Jaume Mateu i Martí des dels marges atalaiats de l’illa, de les lletres i de les vides mòltes

10 de novembre de 2020
0 comentaris

ELS PRIMERS 25 ANYS DE LLEONARD MUNTANER, EDITOR

Lleonard Muntaner, Editor, fa vint-i-cinc anys, una edat que cal celebrar en tractar-se d’una empresa de l’àmbit cultural –espai  en el que costa mantenir els projectes-, pel lloc destacat que ocupa en el món editorial de les Illes, per ser tenaçment  perseverant i per haver aconseguit, des de la independència, l’esforç i el rigor, fer-se sentir i fer-se llegir, sobretot, en tota la catalanoparla. I allò que ha fet possible assolir aquesta maduresa, com indica Lleonard Muntaner en la presentació del “Catàleg. 25 anys (1994-2019)”, ha estat, sense cap mena de dubte, la passió pels llibres i la vocació inabatible per divulgar-los.

Personalment, vaig entrar a formar part de la nòmina d’autors de la casa, per dir-ho així, l’any 2003 i amb el temps, amb els que fan possible l’editorial, s’ha bastit una relació d’amistat que fa que celebri amb més intensitat aquest aniversari.

D’altra banda, em sent molt satisfet d’haver participat, com a president de l’Obra Cultural Balear, en la creació d’una de les seves col·leccions: la llompartiana “Terra d’Argensa”, dedicada a l’assaig sobre la llengua, la cultura i el país, que començà la singladura l’any 2010. En la presentació de la col·lecció deia: “ La col·lecció “La terra d’Argensa”, és evident, vol presenciar Josep M. Llompart (1925-1993), el tercer president de l’OCB (1976-1983), a través d’aquest “cant per a una pàtria” com ens diu en el primer vers del poemari. En moments curulls d’incerteses, de dubtes i d’estupors com els d’ara, és recomanable llegir de bell nou Llompart, retornar a la força de la seva paraula per reactivar la coherència, l’únic motor capaç d’engegar el coratge dels veritables patriotes”. Fa 10 anys, d’aquesta referència i tot indica que seguim instal·lats en l’estupor, en la incertesa i en el dubte. De la coherència val més no parlar-ne.

Que aquests primers 25 anys, no siguin més que el pròleg dels molts que cal que segueixi proposant en forma de llibre Lleonard Muntaner, Editor.

 


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.