marginàlies

Jaume Mateu i Martí des dels marges atalaiats de l’illa, de les lletres i de les vides mòltes

12 de juny de 2013
0 comentaris

ELS MESTRES I PROFESSORS O L’ESCUMA DE LA PESTA

Als dos anys, gairebé dia per dia (dissabte vinent, dia 15, els farà), del desgovern de José Ramón Bauzá, ningú no dubta que els seus eixos d’actuació es basen, primer, en atacar el més durament possible el català i la seva cultura i, segon, desballestar i estrangular els serveis públics de l’educació i de la sanitat, de manera prioritària. 

 

La conseqüència del primer eix és la marginació o l’expulsió del català de l’administració pública, dels mitjans públics de comunicació i de l’educació, els tres àmbits que vivifiquen qualsevol llengua. A part, és clar, de desprestigiar-lo de manera sistemàtica i de deshonrar les entitats, iniciatives, programes i altres accions mobilitzadores que malden per escampar el seu coneixement, ús i prestigi. Tanmateix, per aquesta via, allò que pretén el bauzanisme és dinamitar tots els trets que caracteritzen les illes i provincianitzar-les. Declarar-se illenc i exercir-ne, al parer d’aquest novíssim règim instaurat per Bauzá, és retrògrad, propi de gent rústega, de poques llums i nul sentit del cosmopolitisme, que és el que ens pertoca en ser, les illes nostres, pastura del turisme de mala estofa.
Del segon eix se n’ha derivat, entre d’altres, la no universalitat del servei, això és, treure del sistema sanitari els immigrants no-regularitzats (fet que provocà la mort d’un senegalès); el pagament de la targeta sanitària en tots els casos sense excepció, la dràstica reducció de personal i la conseqüent minva de la qualitat del servei.

De tota manera, l’àmbit que més garrotades ha rebut del bauzanisme, en concitar les dues aversions, al català i als mitjans públics, és l’educatiu. A banda de les retallades en professorat i infraestructures i manteniment, tant l’impresident Bauzá com, primer, l’inefable exconseller (i ara il·lustre assessor de la Conselleria d’Economia) Rafel Bosch, com ara l’actual consellera d’Educació, Joana M. Camps, s’han cuidat prou de blasmar els mestres de col·legis públics i professors d’institut.

L’octubre passat, Rafel Bosch deia en seu parlamentària que, en qüestions lingüístiques, “determinades actuacions de determinats docents” de les Illes “podrien haver sobrepassat el que permet la llibertat de càtedra, els curriculums o el que s’ha de fer a una aula“. Pur cantinflarisme però claríssim dard enverinat contra els docents per molt que siguin “determinats”.

Ahir, igualment en seu parlamentària, la consellera Joana M. Camps denuncià que hi havia professors “
que en hores de classe fan fer cartells als seus alumnes i que hi ha nins que tenen por d’expressar les seves opinions a l’aula perquè, si són contràries a les del professors, els suspendrien”. La consellera cantinfleja tant o més que el seu antecessor, però segueix dempeus, incòlume, l’atac i la desacreditació als professors per molt que siguin “determinats”. I si Bosch els pintava com a transgressors, això vol dir socialment perillosos, Camps els tracta d’ogres, de monstres que atemoreixen les criatures.

El mestre o professor com a problema, com l’escuma de la pesta, vet ací la lliçó, fet que recorda i actualitza una cançó que popularitzà Patxi Andión amb Franco encara viu i que es deia “El maestro”. I per això, s’ha d’intervenir; s’ha d’actuar per redreçar aquesta desviació; per depurar, òbviament. Per això, fora català, que esclavitza i és el motiu del fracàs escolar, de l’abandonament prematur de l’escolarització i d’inocular conductes desviades en els infants i joves, que parlant català surten tarats. Aquesta és la política educativa
wertiana que el bauzanisme aplica amb una determinació exemplar.

L’impresident Bauzá ja ha advertit que “per moltes crides que faci la minoria” (docents, pares i mares d’alumnes, patronals, sindicats, partits polítics, etc.) ell acabarà aplicant el seu programa que no és altre que FAESitzar els nostres escolars. Qui diu que imposa?

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.