marginàlies

Jaume Mateu i Martí des dels marges atalaiats de l’illa, de les lletres i de les vides mòltes

18 d'agost de 2013
0 comentaris

ELS ESGUERRATS PREMIS CIUTAT DE PALMA 2013 I LES BUBOTES DE LES MODALITATS LIGÜÍSTIQUES

L’Ajuntament de Palma acaba de fer públiques les bases del Premi Ciutat de Palma de Novel·la i Poesia 2013 que, en la segona, deixa clar que “La llengua de les obres podrà ser la catalana o la castellana”. D’aquesta manera, retornam al temps de la mordassa i de la dictadura. En contra aquesta decisió tronada i imposada pel PP, s’hi han manifestat, a més dels partits de l’oposició municipal, l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana (AELC),  l’Obra Cultural Balear (OCB) i el PEN Català, i en termes consemblants.

 

L’OCB, en aquest cas, rebutja completament aquesta decisió perquè es dilueix, encara més, el català en aquests guardons, agreujant el conflicte que s’originà fa dos anys imposant la convocatòria dels Premis en castellà i català per separat. Decisió, per cert, rotundament contestada pels escriptors que tant l’any passat, com enguany, han celebrat a Can Alcover el Sant Sebastià literari alternatiu.
L’OCB considera que aquest despropòsit s’ha d’entendre com una passa més en la secundarització i desprestigi de la llengua catalana, pròpia de l’arxipèlag balear, que du a terme de forma implacable el Partit Popular des que controla les màximes institucions públiques de les illes Balears i Pitiüses.

L’entitat considera, a més, que amb aquesta decisió unilateral de l’equip de govern municipal dirigit per Mateo Isern ha ferit de mort uns premis que, des del 1979, reconeixien obres de creació literària en català. Amb aquesta convocatòria unitària dels Premis Ciutat de Palma, s’insisteix irresponsablement en una involució cultural que pretén, en primer terme, fer prescindible el coneixement i ús de la llengua pròpia i en segona instància, el seu descrèdit.

Com ha manifestat reiteradament l’OCB, l’única solució al conflicte generat per l’actual equip de govern de l’Ajuntament de Palma, és el retorn a la convocatòria dels Ciutat de Palma en català perquè és la llengua pròpia; perquè estatutàriament és deure de les administracions públiques promocionar el seu coneixement, ús i prestigi; i perquè, tot i ser la pròpia, no ha aconseguit de cap de les maneres la seva plena normalització.

I per si algú dubtava de les males intencions de l’Ajuntament de Palma vers els Premis Ciutat de Palma, atenció al que determina la base núm. 17 que, textualment, diu: “Les obres premiades s’editaran en l’idioma original en què s’hagin presentat i se farà també una edició en l’altra llengua oficial de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears. En el cas de traducció a la llengua catalana, se tindran en compte les nostres modalitats insulars”.

És a dir, en mans del PP, els Premis Ciutat de Palma deixen de ser un actiu d’alt valor cultural i literari per convertir-se en una baula més de la cadena elaborada per aquest partit ultramuntà per masegar la llengua pròpia de l’arxipèlag, que no és altra que la catalana, i els seus parlants.

Boicotejar-los em sembla poc.

ERMITANEJANT
27.01.2021 | 8.13
RETALL DE FAULA
22.03.2010 | 1.55

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.