marginàlies

Jaume Mateu i Martí des dels marges atalaiats de l’illa, de les lletres i de les vides mòltes

20 de novembre de 2021
0 comentaris

ELS DRETS DELS INFANTS I ELS FILLS DE ROUSSEAU

Avui se celebra el Dia Mundial de la Infància perquè va ser el 20 de novembre del 1989 que se signà la Convenció sobre els drets dels infants. És prou sabut que aquestes celebracions no tenen cap repercussió i tanmateix, en aquesta dels drets dels infants, no podem oblidar mai que les criatures són la part de la humanitat més vulnerada, la que rep més directament les atrocitats dels adults; la que paga les conseqüències de totes les foscors que ens acompanyen com a éssers humans. I no sols això: ni pensam en ells, ni els escoltam, ni atenem els seus clams i proclames clars, inequívocs, incontaminats. Ens limitam a manar-los que  no molestin o a ignorar-los; a exigir-los tot allò que com a adults no feim ni pensam fer.

En el dinar amb els preceptors n’hem parlat, de les lliçons magistrals de les criatures que, amb excessiva freqüència, feim callar perquè ens posen, als adults, entre el seny i la nostra misèria. I per una d’aquestes piruetes que fa el cervell quan es troba a plaer ha sortit a rotllana el cas paradoxal de Rousseau, que va tenir cinc fills amb la seva serventa Thérèse Levasseur, que varen ser donats en adopció tots cinc just néixer. No eren casats i Rousseau considerava Thérèse poc  intel·ligent i tanmateix va ser ella qui el cuidà fins que morí. Qui sap si per compensació, la va fer hereva de tot el que tenia, incloent els manuscrits i els drets d’autor.

Val a dir que els preceptors no n’han dit res, d’aquest fet, simplement ens han acuitat a acabar de dinar, que tenien ganes de jugar.


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.