marginàlies

Jaume Mateu i Martí des dels marges atalaiats de l’illa, de les lletres i de les vides mòltes

8 de març de 2016
0 comentaris

ELS DIES I LES DONES. I VICEVERSA

No m’acaben de fer el pes els “dies” dedicats a això o a allò; a aquesta causa o a aquella altra -sigui quina sigui la densitat de la seva indignació-, i vinguin avalats per l’organisme internacional que sigui; si és que queda algun ens d’aquesta mena amb una unça de credibilitat. Tanmateix, els motius centrals d’aquests dies haurien de formar part de la morfologia de cada dia i, en tot cas, descansar un jorn de tanta matadura i fer-ne festa perquè s’ha aconseguit avançar.

Per això, avui com ahir i abans d’ahir, i així tota la vida, s’han de denunciar els greuges i els torts contra les dones; contra tots els col·lectius humans fets de menys; contra les diferències entre iguals que establim sempre seguit; contra el classisme que s’estén com una marea negra.

És clar que el masclisme impera i dicta, i que no tenim gens bo de fer guanyar-li terreny, raó més que poderosa per fer llum, ni que sigui un dia, sobre els seus efectes tòxics i mortals. I també és evident que aquest masclisme imperant no sols es reflecteix en la violència exercida contra les dones, sinó en altres aspectes tan decisius en la vida com els sous: el salari dels homes de l’estat espanyol és un 19,3% superior al de les dones; a Europa un 16,3%. Tan mal de fer és desfer aquest nus marginador?

El masclisme arriba als racons més amagats. La mostra: avui mateix, aprofitant el “Dia de la dona”, s’ha concedit el Premi Max d’Honor (premis creats per la Societat General d’Autors i Editors amb la finalitat de reconèixer la tasca dels professionals i la qualitat de les produccions en l’àmbit de les arts escèniques) a l’actriu Lola Herrera. En la fonamentació del guardó s’indica textualment que l’actriu “és un ferm exponent de la dona treballadora”. Es vol dir que hi ha dones que no ho són, treballadores? Que n’hi ha que són malfeineres?


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.