marginàlies

Jaume Mateu i Martí des dels marges atalaiats de l’illa, de les lletres i de les vides mòltes

2 de gener de 2012
0 comentaris

EL VALOR D’UNES CRÒNIQUES DE POSTGUERRA

El primer que cal indicar d’aquest text és que el seu autor, Pere Ferrer Guasp, s’ha esmerat força a elaborar un cos literari curós amb el llenguatge, amb la descripció dels personatges i amb l’exposició calidoscòpica d’un temps mallorquí perfectament delimitat: del 1939 al 1953. Fins a aquestes “Sotanes, faldes i tricornis”, sabíem que l’autor és un historiador exigent i d’una solvència extraordinària. Un historiador, per cert, que no s’ha estacat en la figura d’en Joan March, sinó que escodrinya, analitza i presenta amb una claror altament atractiva els anys tràgics de la postguerra. 
I per parlar amb rigor i atracció d’aquests decennis sanguinaris i castradors de tota mena de llibertats, Pere Ferrer ens descriu les cuites de derrotats amb deshonor; hom diria que injustament derrotats, perquè no hem d’oblidar que els que perderen la guerra del 36 eren els que havien aconseguit el govern de manera neta i democràtica. En aquest sentit i per això, em sap greu contradir amablement la contracoberta del llibre, que parla d’uns retrats de “gent sense història”. Els derrotats en tenien, d’història, com ens demostra l’autor. Cert que va ser una història empetitida, sotmesa, tutelada, censurada, però història que els condicionà, i de quina manera, la vida.

Seguint aquest fil, el text pot ben bé ser una aportació més als intents esforçats per recuperar tant la memòria com la justícia històrica. Hem de recuperar aquest temps de penúries, de restriccions, d’abusos, però, per sobre de tot, hem de recuperar la justícia que amb el cop d’estat del 1936 restà definitivament bandejada. Els mallorquins, els darrers decennis, hem sabut molt del temps de la Guerra Civil, d’aquells tres anys tràgics, però poc, no gaire, de la postguerra.

Sobre aquest temps sembla com si encara hi regnàs la por i el silenci; com si amb el final de la Guerra s’hagués acabat per complet i per sempre la barbàrie i els patiments, i en naixés una vida nova amable del tot, solidària i rica; madura, justa i responsable. I no va ser així, com ens diu la història i ens mostra ara i de manera esplèndida en Pere Ferrer. Varen ser uns anys on els tricornis i les sotanes manaven sense trobar cap oposició i amb una contundència fora mida, i on les dones esdevenien l’ase de tots els cops, en ser menystingudes i instrumentalitzades pel poder, i culpabilitzades permanentment per una església més soldada que no asceta o mística.

Cal conèixer i assumir la història dels pobles perquè sols així podrem entendre el seu present. Per això, Pere Ferrer, que coneix prou la nostra història més immediata i perquè la puguem digerir millor, ens la presenta en forma de relats on hi troben cau, i ben cabalós, la ironia i la tendresa, la mordacitat i l’amorositat. I amb una amenitat que no minva gens el rigor històric i literari, ens dóna totes les claus per entendre el present que ara mateix marca el ritme i la vida de Mallorca.

Per això i molt més, la lectura d’aquestes dues-centes vint-i-quatre pàgines és molt recomanable, ni que sigui per superar d’una vegada per totes la por i el silenci, el pitjor executor de la justícia que tant necessitam per no perdre la dretura com a persones i com a poble.


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.