marginàlies

Jaume Mateu i Martí des dels marges atalaiats de l’illa, de les lletres i de les vides mòltes

13 de novembre de 2016
0 comentaris

EL SOMNIADOR RETORNA AL POBLE

El somniador es deixa amarar per l’aigua prima que cau al migdia i pensa que li convindria, ara que el cos declina i la ment ranqueja, retornar al poble que el parí enfora de remeis i que manté el cementiri polit com si fos la seu del consell de savis.
Acluca els ulls i mira de recordar les cançons de bressol que s’enredaven entre la humitat densa dels llençols i les Sagrades Escriptures, que mai no trobaven recer per descansar de tanta amonestació severa. Empaitaven amb tanta contundència el pecat, que els pecadors partien sense fer soroll, sense que ningú notàs la seva absència, sense deixar cap penyora.
Recorda nítidament la tebior de la sang dels animals sacrificats, que inoculava en les criatures l’ardor que necessitarien de grans en tornar-se bèsties silents que acuitaven de nit udolant com desig que reprimien.
Recorda amb força claror el seu poble, amb tres mentiders per cap de cantó i vuit miraires per finestra que vigilaven que la vida més canalla no s’entretingués gaire en els carrers de la vila secularment acostumats a callar o, si més no, a parlar baixet i vocalitzant esburbadament.
Recorda el seu poble sense cap racó on renéixer ni deixar anar naturalment i sentida la fortor que reclamava atenció preferent i immediata. El seu poble mancat de tractants d’amor, d’aquells amors vers que segons la ràdio i certes revistes feia realitat la llum més implacable. Els somnis no comptaven per res i eren combatuts com els somniadors, que acabaven exiliats o als frenopàtics.
Tots els camins estaven per fer i les cases en runes no amagaven cap secret perquè les pedres encara no havien après a escriure i a dir com els notaris. I el dolor era exclusiu de les dones que parien fills, dols i llàgrimes.
I tanmateix era el seu poble, d’on havia de prendre el grapat de terra necessari per entrar amb les mans plenes a l’eternitat.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.