marginàlies

Jaume Mateu i Martí des dels marges atalaiats de l’illa, de les lletres i de les vides mòltes

1 d'octubre de 2013
0 comentaris

EL SAQUEIG ESTATAL DE LES ILLES APLAUDIT PER BAUZÁ

L’Estat espanyol ha decidit que l’any vinent invertirà a les Illes Balears l’astronòmica xifra de 74,02 milions d’euros. Dit d’una altra manera: dels més o menys 3.500 euros anuals que, individualment, aporta cada illenc a l’Estat, aquest Estat tan generós i solidari n’hi retorna 66. Els altres 3.434 euros van a parar a altres comunitats, com l’extremenya, en la que cada ciutadà rebrà de l’Estat durant el mateix període uns 2.300 euros.
Parlar de saqueig és fer curt; adjectivar-ho d’escàndol i humiliació, encara més. I mentrestant, l’impresident Bauzá ho aplaudeix amb entusiasme, nogensmenys abomina les Illes Balears, els seus ciutadans i la seva manera particular d’entendre el món i de relacionar-s’hi.
Una altra dada bona d’entendre i que perfila amb precisió l’abast de la humiliació: la mitjana estatal en termes d’inversió per habitant és de 204 euros/per habitant. Atenent els 66 que ens adjudica als illencs, la diferència és de 140 euros. Si això no significa menyspreu, que vingui el déu de l’impresident i m’ho expliqui.

No deixa de ser increïble que aquest espoli en tota regla no hagi pres en els illencs. En un altre indret, engegaria tota mena de revoltes. Entre nosaltres, però, passa per malla i no hi ha manera que arribi amb la potència necessària al Parlament.

És clar que l’impresident està encantat de contribuir d’aquesta generosíssima manera a l’enaltiment de l’Estat. No el despentina gens el més del 20% de la població illenca que viu per sota del llindar de la pobresa; ni el 25%  llarg de persones a l’atur; ni la precarietat laboral de la majoria d’actius; ni els sous mísers que cobra un bon gruix; ni que les pensions dels nostres vells siguin de les més baixes. La seva sensibilitat social és inapreciable, com també ho és la seva efectivitat política: de llarg, és el pitjor president que ha tengut mai aquesta terra nostra.
L’objectiu del seu cabdillisme és provincianitzar com més millor les illes i assimilar la parla de la nostra vida al castellà.
No reclamarà res perquè n’està ben content, d’aquest saqueig: l’aplaudeix amb la mateixa efusió que vol calcigar les illes. I tanmateix no se’n sortirà.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.