marginàlies

Jaume Mateu i Martí des dels marges atalaiats de l’illa, de les lletres i de les vides mòltes

21 de juliol de 2013
0 comentaris

EL “PROJECTE FABRICANTES”, DE BUNYOLA

El 1913 es construí la Fàbrica de Teixits de Bunyola, instal·lació que suposà un trànsit econòmic i sociològic imprescindible per entendre la història del poble. Amb Sa Fàbrica, com l’anomenam popularment els bunyolins, moltes famílies passaren del sector primari de l’agricultura al secundari.

 

Aquest pas fou important per a tot Bunyola, no només per la magnitud dels llocs de treball que creà i que alimentà famílies senceres, sinó sobretot perquè la majoria de llocs de feina foren sempre ocupats per dones.
Sa Fàbrica
ha estat, fins ara, un dels molts capítols oblidats de la història de Bunyola. Així i tot, la memòria d’aquesta indústria tèxtil encara és una experiència viva, però adormida en el passat, per a moltes treballadores i per a uns pocs treballadors.
Per als centenars de dones que treballaren a Sa Fàbrica fou un canvi revolucionari: passaren del treball al camp, feixuc, fragmentat i precari, a un horari laboral reglat i segur tot l’any i a cobro, assegurant-se la jubilació per a la seva vellesa, de la qual ara gaudeixen moltes d’elles.

Fa quatre anys, la curiositat dugué un grup de bunyolines (encapçalades per Bàrbara Suau, Caterina Garcias i Paquita Canals) a entrevistar dones que havien fet feina a Sa Fàbrica i allò que en principi era simple curiositat ha acabat esdevenint un veritable projecte d’investigació. Així, el “Projecte Fabricantes” ha posat veu i imatges a la memòria i a la història d’aquesta iniciativa empresarial.

El que es proposen les estudioses és recuperar la memòria oral de Sa Fàbrica; construir la història de la indústria tèxtil bunyolina, recollint els testimonis vius de les seves treballadores, les fabricantes, i revaloritzar amb elles i per a elles la seva contribució al procés històric i econòmic de Bunyola, com a treballadores i ciutadanes.

Fins ara, han fet més d’un centenar d’entrevistes i converses, enregistrades amb mitjans audiovisuals. En paral·lel, han recollit documentació gràfica a partir de fotografies aportades per les persones entrevistades i obtingudes de la recerca en arxius particulars i públics, a més de recollir la màxima documentació arxivística i d’hemeroteca possible. Tot això completat amb visites i contactes amb diferents persones, institucions i indústries relacionades amb la fàbrica de teixits de Bunyola, tant a Mallorca com a Barcelona, Tarragona i Puerto Rico.

Per arrodonir la feina, el grup de treball prepara una exposició sobre la història de Sa Fàbrica i de les fabricantes a partir del material localitzat i recuperat (teixits, eines, objectes, fotografies i documents…) durant els quatre anys de recerca. I, a més, volen produir un documental amb els testimonis enregistrats durant les entrevistes fetes en aquests quatre anys (2009-2013).

Els resultats de tanta feina es donaran a conèixer el proper mes de setembre durant les festes patronals de Sant Mateu.

Per fer l’exposició i el documental necessiten doblers i han decidit de fer un projecte de micromecenatge a través de la plataforma Verkami. S’hi pot participar a partir de 10 € i anuncien que totes les donacions tindran recompensa.

L’enllaç del projecte és http://www.verkami.com/projects/6101-projecte-fabricantes-de-bunyola.

Disposen de 40 dies per reunir els 1500 euros pressupostats.

Si escampam la proposta, serà un buf aconseguir-ho. No cal dir que val moltíssim la pena.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.