marginàlies

Jaume Mateu i Martí des dels marges atalaiats de l’illa, de les lletres i de les vides mòltes

27 d'abril de 2021
0 comentaris

EL PIANO EN LA TANCA DELS PORCS

Entrant al centre que atén marginaires, acabava el concert per a piano número 3 de Sergej Rachmaninov, un dels més endimoniats per als pianistes, i pensava en l’autor, gegantí, gairebé dos metres d’alçada i amb unes mans enormes, a posta per a ser un virtuós pianista. A banda de ser, efectivament, un dels millors pianistes de la història, destacava com a director d’orquestra i en les dues disciplines fou prou reconegut. No obstant, el que més li agradava era compondre i com a compositor mai no assolí, en vida, els nivells d’intèrpret i director que se li atorgaren.

Instal·lat als Estats Units i enyorant desconsoladament la seva terra russa, se sentia incapaç d’escriure res com ho sentia i que, ensems, li plagués. Patí molt per això i per veure com les autoritats soviètiques prohibiren la seva música per no ser gens patriòtica.

Pensant en els estralls que provoca l’exili, el desarrelament forçat que tan profundament marcà Rachmaninov, el responsable del centre, de cop es topa amb una imatge feridorament sorprenent: el resident polonès, com si fos un nou sant Francesc, assegut en un cubell de plàstic que li fa de tamboret en la tanca dels porcs joves, fumant a plaer i animant els animals a menjar, menjau, menjau!, picant-los els lloms com si fossin camarades. Sembla que els diu quelcom més en polonès, que no entén però que sí sembla que entenen els porcs, que li grunyen confiadament com a resposta.

I encara s’ha sorprès molt més imaginant-se un piano de cua a la tanca i el millor pianista del món, vestit de rigorosa etiqueta, interpretant les peces pianístiques més recargolades.

Encara no eren les vuit i, en adonar-se’n, s’ha esverat: pot passar de tot amb el molt que queda de dia. I si tornàs a posar el concert de  Rachmaninov que ha acabat?

 


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.