marginàlies

Jaume Mateu i Martí des dels marges atalaiats de l’illa, de les lletres i de les vides mòltes

20 de desembre de 2020
0 comentaris

EL PES DE LA LLUM

Pujant per desena vegada l’escala que mena a les cambres –els descuits el turmenten- s’adona que la borra s’ha fet amb certs racons i que, misteriosament, en alguns escalons hi han aparegut miques generoses de pa que sembla que esperen aucells. Instintivament ha anat a obrir les finestres de la seva cambra i la dels convidats. I es diu que agranarà l’escala més endavant, que ara té el cap massa ocupat amb els esclats de llum que ha sentit llegint “L’hora de l’estrella”, de Clarice Lispector.

Li ha fet veure que el fet de ser ignorant pot conduir a ser ignorat, raó per la qual els marginats no pertanyen a cap classe social. De la mateixa manera, li ha reafirmat que la pobresa és lletja i promíscua, i que la tristesa, probablement, és cosa de rics.

Contemplant la claror dominical que l’ha pres en obrir la finestra de la seva cambra ha coincidit amb el narrador de “L’hora de l’estrella”, tot parlant de Macabéa, la protanogista, que el bé més preuat de la vida és la solitud i que en ella s’hi troba la força més implacable per poder afirmar que l’alè no és la vida. I que no cal afanyar-nos a gastar-ne poca, de vida, perquè no s’esgoti massa aviat.

I que sí, que ens caldria retornar en el moment en què descobríem el llenguatge i la revolta permanent que implica la paraula, de la mateixa manera que al llarg de la vida hauríem de sentir algunes petites morts reversibles per poder entreveure l’absolutesa del no-res que ens espera.

En el moment de donar pinso als moixos els diu en veu alta que vigilin, que en les coses més honestes sempre hi apareix el rastre del pecat, però les bèsties passen d’ell com de tot allò que put.  I en veure’s absolutament ignorat, fet fora del món felí presidit per la gana i la mandra, es reafirma en el fet que el millor llibre que es pugui escriure ha de ser el d’un silenci després de descobrir el pes de la llum.


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.