marginàlies

Jaume Mateu i Martí des dels marges atalaiats de l’illa, de les lletres i de les vides mòltes

20 de novembre de 2013
0 comentaris

EL PEN CATALÀ PRESENTA LES ACTIVITATS A LES ILLES BALEARS

Amb motiu de la celebració del “Dia Internacional de l’Escriptor Perseguit” (que se commemora dia 15 de novembre), El PEN Català, amb la col·laboració de l’Obra Cultural Balear i diferents institucions i entitats, presentà ahir a Can Alcover les activitats a les Illes Balears amb el títol: “La paraula crema el foc. Literatura i llibertat d’expressió”. Amb elles es pretén difondre la tasca del PEN Català i sensibilitzar la ciutadania sobre els casos de vulneració del dret a la llibertat d’expressió arreu del món, alhora que vol expressar la solidaritat i el suport a tots aquells escriptors i escriptores empresonats, perseguits o amenaçats a causa dels seus escrits.

Una de les activitats més destacades és el liurement del IV Premi Internacional Veu Lliure-PEN Català que enguany ha recaigut en l’escriptora de la Terra dels Naga, acollida a Noruega, Easterine Kire Iralu. Per primera vegada, el jurat internacional del Premi ha decidit distingir, en aquesta quarta edició, amb un segon premi a l’Assemblea de Docents de les Illes Balears, per la fermesa de la seva lluita en la defensa de la llengua i literatura catalanes en l’àmbit de l’educació en aquest territori.
     La setmana literària inclou un ampli ventall d’activitats a Mallorca i Eivissa.

     A
Mallorca, el dimarts 19 de novembre, recital de textos escrits des de la presó “Rompre Barrots”, amb la participació d’Antònia Canyelles, Easterine Kire Iralu, Joan Perelló, Aina Riera, Pau Sanchís, Lluís Servera i Antoni Vidal Ferrando. A la llibreria Embat, a les 19.30h.

     Dimecres, 20 de novembre, taula rodona: “La paraula crema el foc”, amb Nicolau Dols, Jaume Mateu i Teresa Casals. A Can Joan Alcover, a les 20h.

     Dijous, 21 de novembre, sopar amb motiu del lliurement del IV Premi Internacional Veu Lliure-PEN Català. Al restaurant Can Carrossa, de Lloseta, a les 21h.

     A Eivissa, d
ijous, 26 de novembre, recital de textos escrits des de la presó: “Rompre Barrots”, amb la participació de Nora Albert, Joan Buades, Ben Clark i Pau Vadell. Al Club Diario de Ibiza, a les 20h.

     La celebració del Dia de l’Escriptor Perseguit 2013 es completa amb altres activitats organitzades durant aquest mes a diferents ciutats com Santa Coloma de Gramanet, amb recital de textos escrits des de la presó: Rompre Barrots (11 de novembre); Barcelona, amb l’exposició Deletrix de Joan Fontcuberta a l’Arts Santa Mònica (12 de novembre al 8 de desembre) i el recital poètic Cançó d’Amor d’Easterine Kire Iralu a l’Horiginal (15 de novembre); i Agramunt amb la VII Trobada d’Escriptors per la Pau, el 17 de novembre.

     Easterine Kire Iralu
està considerada una de les millors veus literàries de la seva regió i ha escrit diversos llibres en anglès, entre els quals col·leccions de poesia, novel·les i contes. El seu primer poemari, Kelhoukevira, i la seva primera novel·la, A Naga Village Remembered [Un poble Naga en el record], (Ura Academy 2003), ambdós escrits en anglès, van ser respectivament el primer poemari i la primera novel.la publicats per un escriptor de la Terra dels Naga. Les obres d’Easterine Kire reflecteixen la vida quotidiana del seu poble, amb tota la complexitat que s’hi ha generat a causa de les atrocitats colonials i la discriminació, la rivalitat interna i les diferències ideològiques entre les tribus Naga que lluiten per la llibertat. L’autora ha estat pionera a obrir a la resta del món, a través dels seus escrits, la fascinant i vibrant cultura Naga tradicional. Per altra banda, amb la finalitat de preservar i valoritzar la seva llengua materna, el tenyidie, ha recollit 200 poemes orals en aquesta llengua i també n’ha fet la traducció a l’anglès.

     La violència del règim de la Terra dels Naga i l’assetjament al qual ella i el seu espòs eren sotmesos a causa dels seus escrits, la va empènyer a exiliar-se en el 2005.

     El PEN Català
té com un dels seus objectius la defensa del drets dels escriptors a expressar-se lliurament. És per aquest motiu que va crear l’any 2010, el Premi Internacional Veu Lliure, que s’atorga a un escriptor o escriptora que ha patit captiveri o persecució per causa dels seus escrits. En la seva primera edició, l’any 2010, el premi va recaure en l’escriptor i periodista cubà Normando Hernández González. L’any 2011 el guardonat va ser l’escriptor d’expressió amaziga Salem Zenia i l’any 2012, l’africà Koulsy Lamko.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.