marginàlies

Jaume Mateu i Martí des dels marges atalaiats de l’illa, de les lletres i de les vides mòltes

28 de març de 2012
0 comentaris

EL PEN CATALÀ DENUNCIA ELS ATACS CONTRA LA LLENGUA

La presidència del Comitè de Traducció i Drets Lingüístics del PEN Internacional i el PEN Català denuncien a les instàncies internacionals les accions constants i creixents que els successius governs espanyols estan duent a terme contra la llengua catalana. Aquesta llengua mil·lenària no solament va ser prohibida i atacada durant la dictadura franquista; l’etapa democràtica posterior està demostrant que les aparents concessions fetes en l’àmbit legal i institucional acaben essent sempre manipulades i interpretades de forma lesiva per a la llengua catalana.

El recent accés al poder del PP al govern d’Espanya ha exacerbat aquesta situació: a Catalunya es pretén acabar amb un model lingüístic escolar que ha estat reconegut i aplaudit per tothom, també pel Parlament Europeu, durant trenta anys; a les escoles del País Valencià i de les Illes Balears el català és una matèria absolutament residual i anecdòtica. Especialment en aquests territoris es fa cada dia més impossible de viure en català, de tenir una escola catalana, algun mitjà de comunicació en català, i ja no diguem una policia o unes institucions que reconeguin al català el caràcter de llengua pròpia del país que li correspon. A les Illes s’està començant a produir fins i tot la substitució lingüística de la toponímia tradicional. De fet, doncs, l’àrea lingüística catalana –de més de deu milions de ciutadans– està vivint des de fa temps, i amb diferents matisos segons el territori, un autèntic genocidi lingüístic, emparat en una legalitat que esclafa la diversitat i imposa una falsa unitat espanyola.

Que tot això passi en un Estat de la Unió Europea que ha signat tots els acords internacionals sobre les llengües, resulta absolutament inacceptable. I encara ho resultaria més que això passés sense que ningú ho denunciés en els fòrums internacionals competents. Aquesta és la nostra obligació, que complim amb pena però amb fermesa, ja que el PEN Internacional, des de sempre, està compromès en la defensa del paper que la llengua de la comunitat ha de jugar en la cohesió social i cultural, compromís renovat recentment a través del Manifest de Girona.

Per tant, el PEN Català demana explícitament al PEN Internacional que, com a membre consultiu de l’ONU, es faci càrrec de la denúncia i la faci arribar a la comissió corresponent del màxim organisme internacional, a fi que aquest investigui les vulneracions dels drets humans fonamentals denunciades i hi actuï en conseqüència.

Josep-Maria Terricabras
President del Comitè de Traducció i Drets Lingüístics del PEN Internacional

Carme Arenas
Presidenta del PEN Català

Barcelona, Palma, València, 27 de març del 2012


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.