marginàlies

Jaume Mateu i Martí des dels marges atalaiats de l’illa, de les lletres i de les vides mòltes

17 de maig de 2012
2 comentaris

EL MAL QUE ENS FAN

L’escridassada espontània de cinc-centes persones, una amunt mitja avall, a José Ramón Bauzá duta a terme dimarts horabaixa a Manacor, dur i durà molta cua i no pels motius de la convocatòria, sinó pels tres ferits lleus (un escorta, i dos policies) amb què se saldà l’acció. El partit del president JRB s’ha apressat a exigir a totes les formacions polítiques la condemna “al més alt nivell” d’aquests fets, que no dubta a qualificar d’atac, que, de passada, demostra “qui són els feixistes”, en expressió de la portaveu d’aquest partit al Parlament, Mabel Cabrer.

I és clar que tots els partits han condemnat aquestes agressions: costa molt poc fer-ho si hom està a la riba de la decència democràtica, la responsabilitat cívica i els dos dits de front necessaris per respectar l’altre. I l’Ajuntament de Manacor, “al més alt nivell”, això vol dir, amb el vistiplau de tots els partits que el conformen, ha aprovat un comunicat condemnant l’ús de la violència.

I tanmateix, aquests fets puntuals reprovables (i condemnables, i abominables) per molt que es vulgui, no poden apagar el motiu i el clam de la casserolada. Ni el seu èxit, alerta! Les escridassades a JRB, les freqüents mobilitzacions promogudes des de tots els àmbits socials de l’arxipèlag en contra de les decisions que pren, demostren clarament que el nostre govern ens fa mal.

La seva improvisació, ens fa mal; i encara més la seva cada cop més evident inoperància. I molt més encara –un mal insofrible!- el menyspreu vers la nostra intel·ligència; que ens tractin de babaus, de ciutadans sense criteri bons d’enredar.

Ens fa molt de mal la seva manca absoluta –i iníqua- de planificació. El tancament dels hospitals General i Joan March sense cap motiu justificatiu; l’acarnissament amb els sectors més desprotegits taxant la targeta sanitària; els atacs constants i mantinguts a la llengua i a la cultura pròpies; l’estrès a què sotmet l’educació; l’abominació que fan del coneixement i la formació; l’obsessió malaltissa per destruir tots els ponts d’entesa social construïts amb tant d’esforç com constància durant gairebé quaranta anys, ens fan molt de mal.

El mal que el bauzanisme fa al nostre país fet d’illes és, ara mateix, incalculable. Revoltar-se civilitzadament contra aquest mal que ens infringeix dia sí i dia també aquest govern nostre on hi regna la incompetència, és un dret ciutadà i, com tots els altres, no es pot conculcar. La seva majoria absoluta parlamentària no significa que tinguin el suport de la majoria social illenca. Ells ho saben, però ho tergiversen.

Curulls de cinisme, branden constantment el seu programa electoral per segons què i més valdria que callassin perquè, des que governen, la sagnia de la pobresa rampant i l’atur no cessen i encara és l’hora que mostrin cara per als damnificats de les seves irresponsables actuacions.

Tota aquesta malada infringida a la ciutadania de Mallorca, Menorca, Eivissa i Formentera crea malestar i crispació; afecta seriosament la cohesió social. I d’aquesta tensió no en pot sortir res de bo.


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.