marginàlies

Jaume Mateu i Martí des dels marges atalaiats de l’illa, de les lletres i de les vides mòltes

25 de novembre de 2011
0 comentaris

EL GOVERN DE LES ILLES SEGUEIX PENALITZANT EL CATALÀ

L’Obra Cultural Balear considera lamentable que els col·lectius més vulnerables hagin de pagar per a poder-se examinar de català. Per a l’entitat, és totalment antisocial que aturats, discapacitats, presos, pensionistes i membres de famílies nombroses hagin de destinar una part dels seus minsos recursos a unes proves que són bàsiques per a la seva formació. Per a l’OCB, aquesta actitud del Govern de les Illes Balears demostra manca de sensibilitat social.
L’entitat assenyala, a més, que aquesta mesura incompleix novament la promesa electoral feta per José Ramón Bauzá, que la formació i l’educació serien una prioritat per al seu govern. Amb aquesta mesura, no obstant, es dificulta que una part de la població pugui accedir a uns coneixements fonamentals per al seu futur i per a la seva plena inserció social i cultural.
L’OCB també lamenta la davallada en un 57% del pressupost que l’Ajuntament de Palma dedicava al COFUC, també dedicat a l’ensenyament del català. Per a l’entitat es tracta d’una altra mala notícia per a la nostra llengua, que demostra la manca de compromís dels actuals governants amb el seu ús.
L’OCB considera que aquestes decisions s’afegeixen a la sèrie de mesures impulsades per les actuals institucions per marginar la llengua pròpia de l’arxipèlag. Per l’entitat, després d’haver anunciat que eliminaran l’obligació que tenen els funcionaris d’entendre els mallorquins i d’haver deixat en suspens el reciclatge de català per als professors, ara posen traves al seu aprenentatge.
L’OCB demana al Govern Balear i a l’Ajuntament de Palma que rectifiquin aquestes decisions i garanteixin que tothom que es vulgui treure un títol oficial de català ho pugui fer sense entrebancs. Segons l’entitat, les dues institucions estan obligades, per diferents lleis, a promoure el coneixement i l’ús de la nostra llengua. L’OCB assenyala que, de moment, les úniques mesures preses pels dos executius hi són contràries.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.