marginàlies

Jaume Mateu i Martí des dels marges atalaiats de l’illa, de les lletres i de les vides mòltes

18 de juliol de 2019
0 comentaris

EL DIA DE MANDELA I DELS MANDELANIANS

Avui, dia 18 de juliol, fa 83 anys que començà la Guerra Civil espanyola, infausta efemèride que encara ara cueja, i també en fa 101 que va néixer Nelson Mandela. El novembre de 2009 l’Assemblea General de les Nacions Unides va proclamar aquesta data “Dia Internacional de Nelson Mandela” per tal de reconèixer-li la contribució a la cultura de la pau i a la llibertat. Aquest dia es vol posar en valor la dedicació de Mandela al servei de la humanitat a través dels seus treballs i esforços en la resolució de conflictes, les relacions interracials, la promoció i protecció dels drets humans, la reconciliació, la igualtat entre els gèneres, els drets dels infants i altres grups vulnerables, i la defensa de les comunitats pobres i subdesenvolupades.

Mandela va ser empresonat el 5 d’agost de 1962. L’11 de juny de 1964 van ser condemnat a perpetuïtat acusat de sedició. 26 anys més tard, l’11 de febrer de 1990, va ser alliberat i quatre anys després esdevingué President de Sud-Àfrica, el 27 d’abril de 1994.

I fent present Mandela, avui particularment, també hi faig Jordi Cuixart i Jordi Sánchez que fa 639 dies que estan injustament empresonats. És clar que amb ells també hi venen les altres i els altres presos polítics que no ens convé de cap manera oblidar, raó per la qual hem de reclamar incansablement el seu alliberament immediat i amplificar aquesta exigència com més millor.

Al cap i a la fi, totes elles i tots ells mandalegen força. I nosaltres ho hauríem de fer cada cop més.

 


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.