marginàlies

Jaume Mateu i Martí des dels marges atalaiats de l’illa, de les lletres i de les vides mòltes

20 d'abril de 2013
0 comentaris

EL DECRET BOSCH, UNA IRRESPONSABILITAT MÉS DEL GOVERN BAUZÁ

L’OCB considera el decret aprovat ahir al Consell de Govern i impulsat pel conseller Bosch una “demostració de la irresponsabilitat de l’executiu”. Per a l’entitat, “és una temeritat la posada en marxa de cara al curs que ve d’aquest nou model educatiu, en no ser que l’objectiu de Bauzá i Bosch sigui dur el caos i degradar encara més l’ensenyament de les Illes Balears, en aquests moments ja molt malmenat per les retallades de personal docent i de materials, per l’eliminació dels programes de suport i pels impagaments als centres escolars per part de la mateixa administració pública”.

 

 

L’OCB constata que “la finalitat del decret és reduir el nombre d’hores en català a la mínima expressió, tot acabant amb un model, definit pel Decret de Mínims, que havia estat un èxit, tant pels seus resultats com pel consens que havia generat dins la comunitat educativa -docents, pares i alumnes”. Per a l’entitat, “el model actual ha permès que els alumnes surtin del sistema educatiu amb un millor coneixement de les dues llengües oficials, tot i que encara amb algunes mancances quant a l’expressió oral en català”.

L’OCB denuncia que “la mesura del Govern és simplement ideològica i obeeix a la voluntat gens dissimulada de l’executiu d’eliminar la llengua pròpia, tot i que, segons l’Estatut d’Autonomia, és idioma oficial d’aquesta terra”. Per a l’entitat, “és significatiu que, davant els resultats no esperats de la “lliure elecció de llengua”, que va reafirmar el suport dels pares a l’escola en català, el Govern decideixi ara ignorar la voluntat dels ciutadans, expressada en el passat procés de matriculació, i passi a imposar directament el castellà a l’ensenyament i a limitar el català al 25% de la programació total”. L’OCB entén que “això forma part de la croada antimallorquina impulsada pel president Bauzá i pel sector ultra del PP, que ara es vol dissimular amb unes gotetes de “modalitats” per mirar de confondre la ciutadania”. L’entitat considera “gravíssim que un Govern que té el mandat legal i estatutari de protegir i promoure la llengua catalana s’hagi convertit en el seu principal enemic, i que la màxima institució de Balears mostri la seva voluntat de reduir l’idioma propi a un residu folklòric”.

L’OCB torna a recordar que “tenir uns coneixements mitjans en una llengua estrangera (un B2) no faculta ningú per ensenyar-hi matemàtiques o ciències naturals, i que el resultat d’aquesta mesura només pot ser un augment del fracàs escolar, per la manca de formació lingüística en anglès de la majoria dels docents”. L’entitat reitera el que sempre ha dit, que el coneixement de llengües estrangeres és una mancança de la societat de les Illes Balears i que cal que les administracions públiques posin en marxa mesures per reforçar-ne el coneixement entre els escolars, però que això passa per una introducció progressiva, per reforçar la formació dels mestres i professors, i sempre partint de la realitat sociolingüística i d’un control de la qualitat de l’ensenyament”. En qualsevol cas, l’entitat recorda que “l’objectiu del sistema educatiu és que els alumnes acabin en període escolar amb coneixements suficients de català i de castellà, objectiu que la comunitat educativa estava en procés d’assolir, un procés que aquest decret interromp”.

L’OCB constata que “els ponts de diàleg, de consens i de respecte institucional que tradicionalment havien presidit la relació entre les institucions i la societat civil s’han trencat del tot, i que el Govern Bauzá no mostra cap voluntat de rectificar la seves mesures contra la llengua. És més, l’intent de l’executiu de continuar els experiments lingüístics dins un sector tan delicat com és el de l’ensenyament posa en perill el futur dels nostres fills, en uns moments en què la formació és més necessària que mai per a la cohesió social”. L’OCB torna a denunciar que “l’executiu, amb la reducció de la llibertat d’expressió dels docents a través de les lleis de símbols i de convivència, i de l’ensenyament en català a través del decret de llengües, demostra una actitud pròpia de règims totalitaris”.

Davant aquesta situació, l’OCB demana al Govern que “reflexioni i rectifiqui. Si no ho fa pel bé de la llengua catalana, que ho faci pel futur de les noves generacions”. Per a l’entitat, “els ciutadans de les Illes Balears no mereixen una acció de degradació sistemàtica del seu sistema educatiu, generadora de més fracàs escolar i de més abandonament prematur dels estudis, ni els alumnes deficientment formats que generarà l’aplicació d’aquest decret”. L’entitat exigeix al Govern que “deixi de fer experiments en un àmbit tan important per a la societat. Encara és a temps d’evitar-ne el caos”.

L’OCB, “recorrerà a totes les instàncies legals per tombar un decret que considera lesiu per als ciutadans de Balears, i fa una crida a la comunitat educativa a mantenir-se ferma en la defensa d’una escola integradora, de qualitat i en català”.


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.