marginàlies

Jaume Mateu i Martí des dels marges atalaiats de l’illa, de les lletres i de les vides mòltes

5 de febrer de 2016
0 comentaris

EL CURIÓS NOM DE PALMA

La revista “Ling”, la corporativa de la companyia aèria Vueling, en el seu número corresponent a l’actual mes de febrer, a la pàgina 6/7, es fa ressò de l’acord municipal de l’Ajuntament de Palma, de retornar el nom de la ciutat a la denominació genuïna, això és sense cap aditiu: Palma. El breu n’acompanya un altre referit a la commemoració dels 2400 anys del naixement d’Aristòtil i un tercer, que fa de falda, que informa de la taxa turística que ha començat a aplicar Lisboa. Pàgina miscel·lània o bigarrada, segons com es miri i d’acord amb els nivells de sorpresa de cada lector.
La revista qualifica l’acord de Cort de “curiós” en llevar “de Mallorca”. I per refermar, sembla, aquest adjectiu que té molt a veure amb la sorpresa, reprodueix l’explicació que donà la portaveu municipal, Neus Truyols, i que insistia en el recuperació de la normalitat en la denominació de la ciutat. És a dir, que per a “Ling” és “curiós” que es vulgui retornar a la normalitat. Curiosa, aquesta curiositat. Tanmateix, per mi és molt  sospitós que aquesta revista es faci ressò en un simple breu d’aquest retorn de Palma a la normalitat toponímica.
De fet, a mi no em sembla gens curiós -mira que ho som, de recargolat!- que, malgrat aquesta decisió sobre l’oficialitat del nom de Palma, tant Vueling com AirEuropa i les altres companyies aèries domèstiques o no segueixin dient per la megafonia de l’aeroport del Prat -i segur que per tots els altres- el nom derogat de “Palma de Mallorca”.
Davant aquestes anormalitats ben curioses pens que seria encertat, com indica el professor Gabriel Bibiloni, que Palma recuperàs el nom de Mallorca, el mateix de l’illa. Eivissa és l’illa i també la vila i ningú no ho considera “curiós”.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.