marginàlies

Jaume Mateu i Martí des dels marges atalaiats de l’illa, de les lletres i de les vides mòltes

30 de desembre de 2018
0 comentaris

EL CATALÀ I L’ATENCIÓ SANITÀRIA A LES BALEARS I PITIÜSES

Gabriel Company Bauzá, nascut a Sant Joan, Mallorca, el 1963, i president del Partit Popular de les Illes Balears, ha dit que, en cas d’assolir el Govern illenc, derogarà el “decret lingüístic a la sanitat”, això és el Decret 8/2018, de 23 de març, pel qual es regula la capacitació lingüística del personal estatutari del Servei de Salut de les Illes Balears, l’objecte del qual és regular la capacitació lingüística del personal estatutari del Servei de Salut de les Illes Balears i l’acreditació del coneixement de la llengua catalana en tots els procediments de selecció i provisió de places de personal estatutari en el Servei de Salut de les Illes Balears”. Un decret que no fa més que complir l’Estatut d’Autonomia, la Llei de Normalització Lingüística de les Illes Balears i la Llei de l’estatut marc del personal estatutari dels serveis de salut, entre d’altres disposicions legislatives.

No ha d’estranyar a ningú que el senyor Company digui el que diu perquè va ser conseller d’Agricultura, Medi Ambient i Territori de l’impresident José Ramón Bauzá i, per tant, còmplice de la catalanofòbia que marcà el bauzanisme i els atacs i greuges contra la llengua i la cultura catalanes. Bauzà s’obstinà a desballestar la seguretat jurídica del català a les Illes Balears i Pitiüses, i ho aconseguí amb l’ajut necessari de Gabriel Company Bauzá.

L’epicentre polític del senyor Company és lluny de l’arxipèlag, com lluny de les illes són els qui li dicten la política que ha de seguir necessàriament. Per a ell, la llengua i la cultura pròpies no són més que folklorismes per donar “notes de color” en ocasions comptades, car la llengua castellana és la que ha d’imperar i l’espanyolisme més caspós i casernari, la cadena que ha d’unir l’Estat.

I amb l’esclat del feixisme que ja seu al Parlament andalús, els postulats antiillenquistes i de molt poc calat democràtic del senyor Company s’afermaran encara més i no és gens descabdellat avançar que si governa, el santjoaner no només derogarà el decret lingüístic sanitari, sinó que pot arribar a proposar la prohibició de l’atenció sanitària a qui s’adreci en català a qualsevol empleat públic de la salut.


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.