marginàlies

Jaume Mateu i Martí des dels marges atalaiats de l’illa, de les lletres i de les vides mòltes

13 d'octubre de 2013
0 comentaris

EL BLANQUERNA I ELS POLÍTICS MALLORQUINS DAVANT L’AUTODETERMINACIÓ

La primera sessió del segon dia de conferències del XXVII Seminari Blanquerna reuní representants dels principals partits polítics de Mallorca (a excepció del PP) en una taula rodona titulada “Quin nou Estat necessiten les Illes Balears?”, que, en la primera part, moderà la periodista Marisa Goñi.

Les formacions d’orientació federalista  coincidiren en la necessitat que l’Estat espanyol faci un canvi cap a la pluralitat. No obstant això, hi hagué diferències significatives entre els diferents partits. Des de l’opinió del PSIB, representat per Cosme Bonet, d’apostar per “canvis progressius” dins la “legislació vigent”, fins a la postura d’Iniciativa-Verds, representada per David Abril, que parteix del dret a decidir dels pobles per arribar, si s’escau, a una possible confederació. Opinió semblant sostingué Manel Carmona, d’Esquerra Unida.
     La segona part de la taula rodona, moderada per la periodista Paquita Marí, incloïa el PSM, el PI i Esquerra. Tots tres partits coincidiren en què la solució federal ja no és possible.

     Biel Barceló, Pep Melià i Joan Lladó afirmaren que els seus partits parteixen del “dret a decidir”. Malgrat tot, veuen l’autodeterminació com la situació ideal. S’evidenciaren diferències quant a la seva visió sobre la situació actual i les possibilitats d’una opció secessionista dins la societat mallorquina. Esquerra aposta clarament per aquesta via, mentre que el PI ho considera “irreal” a dia d’avui.
    
Després de la xerrada, s’encetà un intens debat entre el públic sobre l’àmbit nacional en què s’ha de moure el mallorquinisme polític i sobre el procés d’unitat de l’esquerra mallorquinista.
     En la segona sessió del dia es presentà la campanya “Un milió de signatures per l’autodeterminació”. Anna Arqué, de la International Comission of European Citiziens, explicà la iniciativa, a favor que el Dret d’Autodeterminació dels Pobles sigui formalment expressat dins el marc de la Unió Europea com a Dret Humà fonamental i que les institucions de la Unió donin suport a tots els ciutadans europeus i les nacions que vulguin exercir-lo.

     També es presentà  el nou llibre de l’exsenador Pere Sampol, titulat “El fracàs d’Espanya”, que donà peu, igualment, a un intens col·loqui. De la mateixa manera, es presentaren tres col·lectius joves locals: Xítxeros amb Empenta, Albaïna i Pinyol Vermell, tres organitzacions que pretenen acostar la política al carrer, lluny de la institucionalització.

     La segona jornada del Blanquerna es completà amb les conferències del president de l’Obra Cultural Balear (OCB), Jaume Mateu, i el vocal d’Òmnium Cultural, Màrius Garcia, ambdues organitzacions pertanyents a la Federació Llull.

     El grup Taverners clogué la vetllada
.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.