marginàlies

Jaume Mateu i Martí des dels marges atalaiats de l’illa, de les lletres i de les vides mòltes

6 de febrer de 2017
0 comentaris

DILLUNS DE BANCS

Avui no és un dilluns qualsevol. Avui, dia 6 de febrer de 2017, sants Màrtirs del Japó -amb sant Pau Miki al capdavant-, el 129è president de Catalunya, Artur Mas i Gavarró; l’exvicepresidenta Joana Ortega i Alemany i l’exconsellera d’Ensenyament Irene Rigau i Oliver, s’asseuen al banc dels acusats per haver fet possible el 9N, és a dir, la consulta sobre la independència de Catalunya que culminava un procés de participació ciutadana propiciat pel Govern de la Generalitat de Catalunya.

Així, se’ls acusa, ni més ni menys, de posar unes urnes per recollir la voluntat de la ciutadania. Poca broma! No sé qui pot dubtar que aquest judici és al fonament de la democràcia: cada ciutadà, un vot expressat lliurament. L’exercici de la participació democràtica posat en destret, que és tant com dir que per a la fiscalia espanyola l’expressió lliure i democràtica de la ciutadania és un perill per a la justícia. Si tot plegat no forma part d’un judici polític, que vingui la imatge cega de la justícia sense els pegats als ulls i m’ho contradigui.

Dia vergonyós, per tant, que el vent que bufa sense misericòrdia encara fa més rocallós i insofrible.Dilluns de banc acusatiu, però també de banc de la pigrícia per castigar la democràcia, la llibertat d’expressió i el procés pacífic, participat i escrupolosament democràtic de la ciutadania principatina vers la seva emancipació. Tots els demòcrates sabem que aquest judici és una sortida de peu de banc del govern espanyol que es veu desbordat, novament, per la decisió d’un poble enterc de seguir la ruta de l’alliberament. Els amants de la llibertat sabem prou bé que seure Mas, Ortega i Rigau al banc dels acusats és un pegat a un banc perquè no fa més que enfortir la decisió de deslliurament i augmentar-ne el nombre d’actius.

També és un dia de trossos de banc, com l’inefable ministre de Justícia espanyol, Rafael Catalá, que diu que el “numeret” que han muntat les desenes de milers de ciutadans en suport als tres acusats és una falta de respecte al poder judicial per confondre els catalans. Ell falta al respecte a la democràcia i a la participació ciutadana cada vegada que obre la porta i segueix de ministre i de Justícia, per més afegir al banyat.


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.