marginàlies

Jaume Mateu i Martí des dels marges atalaiats de l’illa, de les lletres i de les vides mòltes

26 de setembre de 2015
0 comentaris

DIA EUROPEU DE LES LLENGÜES. UNA REFLEXIÓ

El 2001, el Comitè de Ministres del Consell d’Europa decidí declarar el 26 de setembre “Dia Europeu de les Llengües” per palesar que els coneixements lingüístics són una necessitat; per emfasitzar la vigència dels drets lingüístics i per tal de conscienciar sobre el coneixement i el reconeixement de la diversitat lingüística europea que, segons aquest Comitè, no sols s’ha de preservar, sinó que també s’ha de millorar.

Europa és rica en llengües: en té més de dues-centes a les que s’hi han d’afegir les parlades pels ciutadans l’origen familiar dels quals és d’altres continents.

Els lloables objectius d’aquest Dia són donar a conèixer, preservar i millorar aquesta riquesa lingüística; ampliar el catàleg de llengües per aprendre incloent-hi les menys difoses i ampliar també el domini ciutadà de dos idiomes o més.

I tanmateix, aquesta claror expositiva, almenys a l’Estat espanyol, es torna negror i molt densa. Sense anar més lluny, l’Estat espanyol de sempre s’ha oposat amb fermesa que el català sigui llengua oficial a les institucions europees. De fet, el català no és oficial a l’estat i per això es prohibeix el seu ús al Congrés dels Diputats.

Confiar a l’Estat espanyol la promoció, preservació i millora de la riquesa lingüística europea, és com rentar el cap a l’ase -això és, perdre el temps- perquè no en vol reconèixer la pròpia. L’Estat espanyol, promociona gens el català, el gallec o el basc? Fa res per recuperar l’asturià, l’aragonès o fins i tot l’occità? Afavoreix que els seus ciutadans puguin aprendre alguna d’aquestes llengües, si no és la seva?

Si l’Europa unida es fonamentàs en els ciutadans i no en els estats, sí que es podria celebrar el Dia Europeu de les Llengües amb plenitud. És ben clar que una llengua si no té un estat al darrera, no sortirà de la supervivència. Per això, aquest Dia sembla que es dediqui més a la llengua dels Estats que no a les llengües dels estats.

EL JORN DE LA REFLEXIÓ
27.05.2023 | 1.09
REBEQUERIA
13.11.2008 | 11.37

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.