marginàlies

Jaume Mateu i Martí des dels marges atalaiats de l’illa, de les lletres i de les vides mòltes

29 de juny de 2012
0 comentaris

DE MULTES, CAIXES DE RESISTÈNCIA I EL BLANC D’ESPANYA

Les multes que està notificant Delegació del Govern de l’arxipèlag balear a les persones que varen ser identificades en els diversos comitès de recepció a José Ramón Bauzá en les seves visites (com a president del Partit Popular a les Illes Balears, no ho oblidem) a les juntes locals del seu partit, més que abusives, són escandalosament vergonyoses: 3000 euros per cap. Una fibla excessiva i indecorosa per mostrar cara i, ensems, el document d’identitat.

Ignor quants són els “identificats” però crec que està més que justificada la creació d’una caixa de resistència per ajudar-los a fer front a aquesta doblerada. Per a ells i per als altres que estan pendents de judici, que això és una altra que tampoc no cal oblidar. Fa la sensació que el virregnat, amb l’import d’aquestes multes, vol contribuir a alleugerir mínimament el cost exorbitant i indigne de les mesures protectores posades a disposició de JRB (de València i tot, vingueren reforços). És ben clar el missatge que es vol donar: pot sortir caríssim demostrar la disconformitat més pacífica del món a l’agressivitat del bauzanisme vers la llengua i la cultura de la terra que abomina. Això, si hom no acaba passant una nit al calabós com el més perseguit enemic del poble. Torna la por, la intimidació, la repressió…

Contrasta, i molt!, aquesta notícia que apareix avui als mitjans escrits mallorquins, amb una altra de més glamourosa profusament il·lustrada: una festa “blanca” a Magaluf per inaugurar un club de platja que aspira a ser un referent de les festes d’estiu mallorquines. S’hi havia d’anar vestit completament de blanc i allí hi tocaren comparació el president del govern, la presidenta del Consell de Mallorca, el batlle de Palma, el virrei i d’altres peixos grossos. El detall, no gens marginal: els preus per assistir-hi anaven dels 50 euros als 5000. I un altre que sí que ho és, sobrer: els convidats, entre ells aquestes nostres autoritats, no pagaren. La nota final: pràcticament es va completar l’aforament.

  Tanta blancor reunida per fer la gara-gara al propietari, com correspon al provincianisme que impera de nou, m’ha fet pensar amb el blanc d’Espanya, expressió que fa anys que no usava.


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.