marginàlies

Jaume Mateu i Martí des dels marges atalaiats de l’illa, de les lletres i de les vides mòltes

18 d'octubre de 2021
0 comentaris

DE MOBY DICK AL GENET DESCAVALCAT

Avui fa 170 anys que es va editar per primer cop Moby-Dick or The Whale, d’Herman Melville, coneguda arreu simplement com a Moby Dick, avui considerada una de les novel·les més grans de la literatura estatunidenca i mundial, i que en el seu moment no va despertar gaire interès. De fet, fins ben estrat el segle XX no se la valora i se n’estén el seu coneixement. El seu començament,  “Call me Ishmael “, és prou conegut i, a partir d’ell, s’hi ha creat molt.

D’altra banda, Melville tampoc no va viure plàcidament, acuitat per moltes adversitats i desgràcies: fallides de diversos negocis, empresonament per deserció, el fill major es va suïcidar essent adolescent i el petit desaparegué de casa sense motius aparents. Va fer de tot i molt per sobreviure i acabà sent agent de duanes. Morí sol i oblidat, i per més dissort erraren el nom en la làpida: hi posaren Henry en comptes d’Herman.

I tanmateix avui s’imposa un nom absolutament desconegut però que convé no oblidar: Antonio Ruiz Villalba. Antonio morí tal dia com avui de l’any 1971, en el decurs de la vaga a la fàbrica Seat de la Zona Franca de Barcelona. Franco seguia dictant i passant-ho tot a foc i a sang. La direcció de la Seat, aleshores en mans majoritàries de l’INI (Institut Nacional d’Indústria), una entitat pública, cridà la Policia Armada per dispersar la concentració dels treballadors. Els “grisos” –així eren coneguts els “policies nacionals” pel color del seu vestit- hi acudiren tot d’una motoritzats i a cavall. Un d’aquests cavalls caigué i el genet descavalcat es tragué la pistola, disparà i matà Antonio que, curiosament, havia anat a la fàbrica a presentar l’alta mèdica.

Importa dir que ningú no pagà, ni ha pagat, ni pagarà mai per aquesta mort?


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.