marginàlies

Jaume Mateu i Martí des dels marges atalaiats de l’illa, de les lletres i de les vides mòltes

6 de juny de 2018
0 comentaris

DE MALLORCA I SENSE ACCENTS

No som usuari freqüent del transport públic de Palma. Tenc la sort de viure en el centre de la ciutat i fer feina a uns vint minuts a peu de casa, raó per la qual hi vaig i vinc amb el cavall de sant Francesc. D’altra banda, puc anar a peu als llocs ciutadans que més m’interessen i sovintejo i per a distàncies més llargues, en desconèixer les rutes d’autobusos, o hi vaig en la motocicleta o en taxi.

Avui, però, n’he pres un, de bus, fent una ruta que passa per barris populosos, algun de força deprimit: el número 24, el que arrenca de l’Hospital de Son Llàtzer, passa pel Projecte Home, tira cap a Son Gibert, el Vivero, Rafal Nou, Son Gotleu, Pere Garau, plaça de les Columnes, estació intermodal, Arxiduc, Son Oliva i Son Hugo.

Tot d’una m’he adonat que els companys de viatge me miraven amb certa sorpresa i amb un esbós tímid de somriure em donaven la benvinguda en aquella ruta. De cop m’he adonat que els qui van en bus es coneixen entre ells, formen una mena de casta. Per distreure momentàniament l’inici d’incomoditat, m’he distret repassant el bitllet. Som molt mal taxador i l’1,50 no sé si és ajustat o no; comptant que els cafès més barats en els bars no baixen de l’1,10… però atenent que són preus polítics i que no han de competir amb el mercat, almenys en principi… Pens que podrien ser més barats, senzillament, perquè els seus usuaris freturen de tot ajut.

Més enllà del preu, m’ha sorprès que segueixi dient que l’empresa municipal de transports urbans és de Palma de Mallorca. Ja farten, la veritat. Tan mal de fer és llevar coes absurdes i que no responen a allò reglamentari? I encara m’ha irritat més que no accentuï els mots que duen accent. Són 6, si no m’he descomptat. Tan mal de fer és fer les coses ben fetes?

També necessiten accents oberts, tancats i algun de circumflex les necessitats de tota mena de Son Gotleu, la degradació del qual ens agredeixen i ens degraden a tots. El seu abandó marca el nostre grau de responsabilitat ciutadana i, sobretot, les nostres indissimulades tendències marginadores.

 


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.