marginàlies

Jaume Mateu i Martí des dels marges atalaiats de l’illa, de les lletres i de les vides mòltes

13 de juliol de 2013
0 comentaris

DE MALALA YOUSAFZAI A BAUZÁ I A RIERA

Malala Yousafzai na néixer a Swat, Jaiber Pastunjuá, Pakistan, el 12 de juliol de 1997. Ahir va fer, per tant, 16 anys. El 9 d’octubre de l’any passat un milicià del Tehrik i Taliban Pakistan, moviment integrista talibà, disparà contra ella al cap i al coll quan anava a escola. D’aleshores ençà, Malala és un símbol universal de la lluita per aconseguir l’educació per tothom.

 

Dies passats, Malala demanà a l’ONU que els governs de tot el món redoblessin els esforços per aconseguir l’educació per a tots els nins i nines. I per emfasitzar la seva crida bastí dues frases que, dites per una al·lota de 16 anys que ha patit en pròpia pell el mal terrible de l’odi que neix de l’alienament, són més clares i contundents: “Prenem els llibres i les plomes perquè són les nostres armes més poderoses. Un llibre i una ploma poden canviar el món”. I n’afegí una tercera igual de demolidora: “els extremistes continuen tenint por dels llibres”.
La llum de Malala contrasta, i molt!, amb la verborrea incontinent i líquida de l’impresident Bauzá, que digué ahir en la cloenda del curs d’una escola privada de negocis que “perquè una societat progressi, no és suficient que se sustenti en individus responsables i lliures”. Ho digué en castellà i ho he traduït com millor he sabut, però digué exactament això. Recomanaria una lectura atenta de les 15 paraules perquè allò que diuen escarrufa. Què volia dir realment, és un misteri que no es desvetllarà mai, quelcom semblant als secrets de Fàtima. (
http://ultimahora.es/mallorca/noticia/noticias/local/bauza-asegura-mas-importante-formacion-son-ganas-aceptar-riesgos.html)
Però el corol·lari d’aquesta asseveració inquietant encara és més delirant perquè, segons Bauzá, molt més important que la formació són “l’esperit d’aventura i les curiositats; les ganes d’aprendre i d’acceptar riscos, la voluntat creativa i innovadora”. Déu meu!

També tem els llibres, Malala, l’impresident del meu país.

No li va molt darrera, en aquesta escalada de buidor bauzanenca, la seva consellera d’Administracions Públiques i portaveu del Govern, M. Núria Riera Martos, que considera que els llaços quadribarrats que simbolitzen la lluita a favor de l’ensenyament en català són despectivament i ofensiva “trossos de roba” i “un símbol no reconegut per llei”.

Essent així, Malala, proposaré a la consellera que redacti una llei que te declari símbol universal de l’educació per tothom. D’aquesta manera, podrem penjar la teva fotografia a tots els centres escolars sense por que te tractin de radical i talibanesca, precisament a tu, que, en la lluita contra la ignorància armada, gairebé hi deixares la vida.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.