marginàlies

Jaume Mateu i Martí des dels marges atalaiats de l’illa, de les lletres i de les vides mòltes

21 d'abril de 2021
0 comentaris

DE L’ARACKAR LICANANTAY A L’ESCLETXA DIGITAL DE GÈNERE

De tot l’allau de notícies, comentaris, anècdotes i xafarderies que no han deixat de córrer pels mitjans de comunicació, les xarxes socials i els carrers emmascarats des que aquest dimecres és dimecres, dues que no s’avenen ni s’encontren ni figuren entre les més rutilants i llegides, en el meu cervell han passat davant totes les altres.

La primera, que s’ha descobert una espècie nova de dinosaure: el titanosaure del desert xilè d’Atacama batejat com “Arackar licanantay” que en llengua kunza vol dir “ossos atacanamenys”. Les restes d’aquesta bèsties les va trobar el geòleg xilè Carlos Arévalo fa més de trenta anys i durant aquest temps s’han estudiat minuciosament per tal de poder anunciar aquesta nova espècie. El kunza, per cert, era la llengua que fins al segle XIX parlava el poble d’Atacama a l’altiplà de Xile, Argentina i Bolívia, i que ara es pretén recuperar. No sé per quins set sous aquesta notícia m’ha cridat tant l’atenció perquè el món dels grans saures extingits no entra en les meves preferències. Supòs que l’interès dels meus preceptors, que són amants fervorosos d’aquests animals disforges, hi té molt a veure, però tanmateix no sé si aquesta nova els interessaria gaire. Tampoc no sabria com explicar-los-ho ni quin grau de transcendència per als que anam a peu té, sincerament. Per això mateix em sorprèn que una descoberta així s’hagi pogut fer un espai entre tanta verborrea convertida en notícia i que em cridi tant l’atenció.

La segona, que demà serà el Dia Internacional de les Nines a les Tecnologies de la Informació i de la Comunicació (TIC). Se celebra des del 2011 el quart dijous del mes d’abril, instituït per la Unió Internacional de Telecomunicacions –organisme de l’ONU- i vol encoratjar les vocacions tecnològiques en les nines i joves, d’una banda, i de l’altra reduir l’escletxa digital de gènere. Tampoc no sé per què ha centrat tant la meva atenció aquesta celebració quan les TIC queden molt lluny del meu coneixement. Per ventura el fet d’arribar deu anys tard a la crida hi té a veure. De tota manera, en assabentar-me’n, torn caure en el compte que la igualtat entre els gèneres pot tardar tant com la milionada d’anys que fa que els dinosaures dominaven la terra.


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.