marginàlies

Jaume Mateu i Martí des dels marges atalaiats de l’illa, de les lletres i de les vides mòltes

27 de gener de 2017
0 comentaris

DE LA XYLELLA FASTIDIOSA I ALTRES BACTERIS

El bacteri incurable Xylella fastidiosa, que ataca diverses plantes tant ornamentals com arbres fruiters, ha arribat a Mallorca i a Eivissa. S’ha de dir que té un nom ben singular, que sona més a banda musical independent que no a un microorganisme letal. No deixa de ser ben sorprenent tractar la mort d’enuig o de contrarietat, val a dir. Té predilecció per les oliveres (a Itàlia ha fet matx) i els ametllers tot i que fins ara, a Mallorca, només n’ha afectades set. Els ametllers no han tingut tanta de sort i n’hi ha 37 de xylellats. D’ullastres afectats n’hi ha 14, 9 polígales i 3 cirerers. Per Europa és preocupant l’aparició d’aquest bacteri perquè pot fer un maler, però sembla que s’han pres les mesures oportunes i que la plaga està controlada.

Hi ha altres bacteris que afecten seriosament la nostra miserable condició humana que no són tan bons de controlar i que fan tant de mal a la nostra espècie com el Xylella fastidiosa al món vegetal. El bacteri ReSet, per exemple, malnom de Kan-Hua Ren, youtuber (ofici nou per al qual no cal cap mena de formació) de 19 anys -segons diu- que fa uns dies va donar galetes farcides de pasta de dents a un pidolaire de Barcelona tot gravant-ne el moment. La Guàrdia Urbana de Barcelona l’ha denunciat per un delicte d’odi i trob que han fet curt. Tot i que l’aporofòbia no està contemplada en la llista dels odis castigats pel Codi penal, caldria incorporar-l’hi perquè, atenent la calabruixada de neofexisme que s’atansa, els atacs als miserables s’incrementaran i molt. Sobre això, recoman l’article de Sebastià Alzamora “Degradadors mecànics” (http://www.arabalears.cat/firmes/sebastia_alzamora/Sebastia-Alzamora-degradadors-mecanics_0_1731426853.html?utm_medium=social&utm_source=facebook&utm_campaign=ara)

Finalment, hi ha altres microorganismes que maten molt lentament sense fer-ho coneixedor i no ens n’adonam fins que ja no hi ha remei. Ara que es parla tant d’estàndards de qualitat i de la seva acreditació, socialment no podem aspirar a estàndards de categoria quan l’arxipèlag lidera a l’estat en abandonament escolar prematur: un 26,8% dels nostres escolars entre 18 i 24 anys no s’han titulat a FP, ni Batxillerat, ni segueixen cap tipus de formació; abandonen l’escolarització per fer feines precàries i que no requereixen de cap mena de qualificació. Diu l’adagi que qui no pensa en demà no sap que es fa; i té raó.

Feim tot el que podem per revertir aquestes dades? Si feim res, no basta, evidentment i ens caldria insistir-hi. Tot indica que l’any vinent la temporada turística tornarà a ser excel·lent, la qual cosa vol dir que el repartiment dels guanys que generarà no es repartiran equitativament. També serà excel·lent el curs escolar?


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.