marginàlies

Jaume Mateu i Martí des dels marges atalaiats de l’illa, de les lletres i de les vides mòltes

6 de gener de 2020
0 comentaris

DE LA PASQUA MILITAR AL REIS MAGS AMB ESCOPETA

La pasqua militar –com es veu hi ha comunió plena de poders, res de separació!- va néixer a Maó el 1782, instituïda per Carles III en ocasió de la presa de Menorca als britànics. Sembla que en aquest anacronisme, per fer ús d’un substantiu líquid, xaró, ple de caspa i amb perfum africanista, es fa balanç militar de l’any vençut i s’avança el programa per al nou. És, tanmateix i per molt que ho vulguin disfressar, la militarització dels Mags d’Orient, que avui celebren la seva festa; un toc d’atenció tot començant l’any en el sentir de dir, som aquí per vetllar els nostres interessos de casta. Com si aquests tres Mags de la innocència, en lloc de regals a les criatures, portessin escopetes als adults i tota mena de munició als poderosos ultramuntans que segueixen dictant i governant.

Diuen les cròniques que el descendent de Carles III, Felip VI, en el seu discurs ha destacat el compromís dels militars, i entre aquests de la Guàrdia Civil, amb “Espanya y nuestra Constitución”. No ho podia dir més clar: la seva constitució, la del rei militar, perquè no hem d’oblidar que Felip VI és capità general ex officio de l’Armada i de l’Exèrcit de l’Aire. Per acabar d’arrodonir-ho, ha afegit “i per l’interès general” de l’estat que, com és bo d’entendre, és el del militar que també és rei i no mag ni savi, per descomptat.

La referència als “valors morals i cívics” que destil·len les “Reales Ordenanzas” posa els pèls de punta si tenim en compte que fins al 1978 vigien les que dictà Carles III el 1768, 210 anys!!!! I que les de 1978 s’aprovaren el 28 de desembre d’aquest any, curiosament (o no!), un dia abans de la Constitució Espanyola. I fins al 2009 no es tornen a modificar.

Per tant, si es tingués mig ditet d’enteniment i de decència, aquesta profanació sàvia i màgica s’hauria d’extirpar.


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.