marginàlies

Jaume Mateu i Martí des dels marges atalaiats de l’illa, de les lletres i de les vides mòltes

10 de febrer de 2017
0 comentaris

DE LA GAVINA AL XATRAC

Aquest cap de setmana, el Partit Popular celebrarà el seu 18è Congrés Nacional en el decurs del qual es proposarà un canvi en la definició dels símbols del partit. Ara s’indica que “les sigles del Partit Popular són PP aixoplugades sota un símbol que representa una gavina amb les ales esteses dins una circumferència”. Segons indiquen alguns mitjans, sembla que el senyor Fernando Martínez Vidal, autor del disseny, en veure que s’ha introduït el nom de “gavina” en la definició del símbol –au a la qual s’hi referí el fundador del partit, Manuel Fraga Iribarne, i que ha calat majoritàriament en la ciutadania- pel de “xatrac”.

El xatrac, segons el Diccionari de la Llengua Catalana de l’IEC, és  un “ocell de la família dels làrids, d’uns 35 centímetres de llargada, amb el bec negre a l’hivern i vermell a la primavera i a l’estiu, de costums gregaris (Sterna hirundo)”.

Per la seva banda, la gavina, per aquest manual, és un ocell “de la família dels làrids, d’uns 38 centímetres de llargada, amb el plomatge de tons brunencs i grisencs de distribució diferent segons l’època de l’any i amb el marge anterior de les ales blanc, propi del litoral mediterrani (Larus ridibundus)”.

Llegit així, les semblances entre el xatrac i la gavina són moltes, tantes, que a nivell de carrer, els uns i les altres passen a ser, simplement i genèrica, gavines. Quelcom semblant passa amb al virot que, per a una majoria gens menyspreable, és una gavina tot i que, amb precisió, les diferències són notables.

Si a aquestes generalitzacions hi afegim la dificultat d’expressar en una línia esquemàtica les diferències entre xatracs, gavines i virots, convindrem que, a través del “símbol” del Partit Popular, es fa difícil precisar quina de les tres aus és. I cal dir immediatament que l’autor, el senyor Fernando Martínez Vidal, fa molt bé de voler precisar que ell pensava en un xatrac i no en cap altre aucell a l’hora de dissenyar el logotip del Partit Popular.

Tanmateix, per mi, aquesta proposta té molt d’intent de voler esvair la mala imatge de la gavina, associada a la brutor, a la carronya. Nogensmenys, les gavines, a més de volar baix, són tractades despectivament com a rates amb ales. En canvi, els xatracs, volen amunt i únicament mengen peixos, raó per la qual, en alguns indrets, els diuen oronetes de mar.

Passa que, avui mateix, s’ha sabut la sentència del “Cas Fitur”, de la fira de Turisme de València, que condemna Francisco Correa, Pablo Crespo i Álvaro Pérez a 13 anys de presó cadascun per manipular o arreglar contractes. I quan s’empaita Rodrigo Rato per amagar al fisc milions d’euros. I quan a Palma, Jaume Matas i José M. Rodríguez, també s’enfronten a acusacions molt greus. I quan de cada vegada sembla més clar que en el finançament del Partit Popular hi ha moltes ombres i presumptes irregularitats molt grosses, enormes, socialment insuportables.

Per això i en aquestes alçades, dir que en el logotip del Partit Popular no hi ha cap gavina, sinó un xatrac, és com rentar el cap a l’ase.


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.