marginàlies

Jaume Mateu i Martí des dels marges atalaiats de l’illa, de les lletres i de les vides mòltes

25 d'agost de 2012
0 comentaris

CRÒNICA D’UNA AMARGURA

Em conten que en una festa infantil –on sovint hi coincideixen convidants que no es coneixen- es troben una mare jove divorciada amb dos infants, nin i nina, i un jove igualment separat amb un al·lot de la mateixa edat que el de la jove mare. El pare jove s’atansa a la jove mare amb clares intencions d’empatar la xerrada i, si va bé, quedar un dia per anar a fer una copa. Abans que l’home pugui començar el festeig, s’adona que la dona parla en mallorquí als seus dos fills que, juntament amb altres criatures, neden a la piscina.

De cop, l’home jove, amb la iracúndia reflectida a l’arc de les celles, s’adreça a la mare jove i li entima sense preàmbuls i en castellà, per suposat, per què vol fer desgraciats els seus fills parlant-los en mallorquí. Ara és la jove que s’enreveixina i li diu què s’ha cregut, que als seus fills els parla com els ha de parlar perquè el català de Mallorca és la llengua que ella i ells han mamat i la que vol que els seus fills ensenyin als seus. I que no consentirà que ningú, i menys un extern a qui ni coneix, li digui que per això els fa desgraciats; que el desgraciat és ell que no té un dit de seny i no sap què és la vergonya.

Ell, el jove que pretenia lligar, s’acara fatxendament a la mare jove dient-li que l’ha entès perfectament i que no consentirà que “una tia borde catalanufa” li falti al respecte perquè ell és espanyol i guàrdia civil, i a molta d’honra! No s’acoquina la jove mare, bona és ella!, i també enrostra el del cos benemèrit –diuen- aixecant la veu i el dit de les advertències tot explicant-li que ella no l’ha enviat a demanar i que si no li agrada, que doni el vent per escampat, que l’aire que deixa no pot ser més fatxa.

Aquí s’encresta el guàrdia civil de paisà i li diu que no li digui fatxa perquè si vol li fot una denúncia que es caga. I la mare jove, encesa com un misto, que li crida que no esperi la seva olor de merda perquè, òbviament, ni es cagarà ni la farà callar.

En el punt més àlgid de la discussió apareix l’amfitrió que s’interposa entre el guàrdia civil de paisà i la mare mallorquina. Ho ha sentit tot però no vol prendre partit perquè el “civil” és amic seu, és clar, i amb la mare l’uneix un vincle molt feble, tanmateix: el de compartir la mestra i l’escola dels fills.

En l’entretant, altres pares i mares hi intervenen fent recular el civil de paisà i mirant de calmar-lo. L’amfitrió es queda amb la mare jove tot dient-li que li sap molt de greu, que no pensava mai que el seu amic es comportaria d’aquella manera tan estúpida, però la mare jove ja ha recollit les quatre coses i els infants i s’acomiada del pare amfitrió, que no sap què dir més.

Al punt, la mare jove sent que el guàrdia civil de paisà la crida per parlar, que li sap greu, que es quedi i faran una copa i tot quedarà resolt. Però la mare jove és determinant i diu a l’amfitrió que no es preocupi, que, amb ell, tan amics com abans però que no vol respirar per més temps aquell aire tan tòxic. Dóna l’esquena al jove guàrdia civil de paisà, que li demana que es quedi i que parlin. Lluny d’acceptar-ho i sense girar-se cap a ell, li aixeca el braç dret mostrant-li el dit del mig.

Anant cap al cotxe sent l’agent de paisà cridant com un foll que “la tipa ésta no se me va dándome la espalda y haciéndome una peineta…”.

La història és ben real, dissortadament, i l’aire de sainet que li don és l’única concessió a la literatura. I acabà així perquè es tractava d’un acte privat on no hi tenien entrada els uniformes.


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.