marginàlies

Jaume Mateu i Martí des dels marges atalaiats de l’illa, de les lletres i de les vides mòltes

30 de març de 2020
0 comentaris

COSES A FER EN TEMPS TANCAT

En sortir d’aquest confinament coronavirusenc, voldrem tornar a ser el que érem, individualment i col·lectiva, abans de la reclusió o voldrem ser quelcom nou? Pensem que els espais que fa setmanes que no omplim hauran canviat força, com ha canviat l’aire, molt més respirable i la mar més polida, tant que deixa entrar dofins i altres cetacis a platges i badies. Ben cert que acumulam moltes abraçades per donar i encara més besades per fer just sortir de les quatre parets que ens contenen les voluntats, però les sabrem donar i fer amb la intensitat que sentim ara i es mereixeran els altres en retrobar-nos?

De moment tenim massa morts oblidats i gairebé abandonats i un nombre indecent d’afectats privats de les més efectives medicines com són el contacte, la veu i la mirada. De moment, patim la incompetència generalitzada i la mala llet precisa d’un comandament únic i militaritzat de la crisi sanitària que va a remolc de la devastació, i que dóna molt més valor a un cèntim d’euro que a una vida humana, per moltes patologies anteriors al contagi de la COVI-19 que tingués; com si en tinguessin la culpa, d’haver-se mort.

De moment distreim l’aïllament seguint la creativitat de molts, fent cas a la iniciativa engrescadora de molts d’altres i acceptant la bona disposició de tots. Ara espiam el veïnat i xafardejam a les totes, la principal  activitat a què es dedicà la primera moneia que es cregué persona. I feim molt bé perquè els efectes de tants dies amb les passes comptades es comencen a deixar sentir amb força, sobretot en els més menuts. I també farem bé de seguir tots els tutorials de Facebook per moure el cos amb elegància i glamour. I si podem llegir, millor, molt millor: en els llibres hi ha saviesa, grans estímuls per encaboriar-se i incomptables fonts de plaer.

I entre activitat i activitat facem la llista d’allò que necessàriament hem canviar en tornar a tocar carrer. Si no ho feim nosaltres, individualment i mancomunada, algú altre ho farà per nosaltres i no precisament en la direcció que voldríem. Aprofitem el confinament per fer net, ben net, i no la casa: els ordits dels pensaments i les idees.


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.