marginàlies

Jaume Mateu i Martí des dels marges atalaiats de l’illa, de les lletres i de les vides mòltes

1 de maig de 2015
0 comentaris

CAN ALCOVER, BALUARD DE CULTURA I CIVILITAT

El proper dia 15 farà set anys de l’obertura de “Can Alcover, espai de cultura” (www.canalcover.cat), seu institucional de l’OCB convertida en temple de la paraula, en tornaveu potent i prestigiós de la llengua catalana, i en obrador i difusor de la creativitat que ginya camins de llibertat. No és una data simbòlica, de nombres rodons que conviden a celebracions més o menys fastuoses, però sí una data adient per avaluar, ni que sigui sumàriament, allò que ha estat fins ara.

I el primer que destaca és que amb molt poc temps Can Alcover s’ha fet un lloc destacat entre els centres culturals de referència de Ciutat. En aquest espai alcoverià s’hi ha fet –i s’hi fa!- teatre, dansa, concerts, exposicions, seminaris, cursos, conferències, presentacions de llibres i un llarg i esponerós etcètera. Això significa que l’OCB ha estat suficientment generosa amb totes les iniciatives que volen posar en valor els distints atributs que ens distingeixen com a poble.

Can Alcover també amb molt poc temps ha esdevingut el centre ciutadà de referència per celebrar-hi reunions de tota mena. Moltes són les entitats que hi radiquen les trobades dels seus associats, i moltes altres les que hi acudeixen adesiara. D’aquesta manera, Can Alcover, a més de ser centre de cultura, també és un centre o casal cívic de primer ordre a Ciutat.

Així, amb tota l’activitat civicocultural que genera, Can Alcover ocupa un lloc destacadíssim entre els equipaments d’aquesta mena de què disposa Palma, que, dit sigui de passada, no en va gens sobrada, malauradament. Per això i per dedicar una bona part del seu espai a servar la memòria i les paraules de Joan Alcover, un dels més grans poetes en català, hauria de rebre atenció preferent de part de la municipalitat i fins ara, simplement, l’ha ignorat. Can Alcover, s’ha de dir fort i clar, no rep cap ajut públic: ni local, ni insular, ni autonòmic.

Tanmateix, les persones que formam l’Obra Cultural Balear i que amb les nostres quotes mantenim Can Alcover, en podem estar ben orgulloses. És la gran aportació que feim, amb les nostres mans i diners, a la cultura i a la llengua catalanes, i al país que tant fretura d’espais com aquest. Altres entitats fundades i mantingudes amb l’únic objectiu de menysprear-nos –amb el vistiplau institucional-, mai de mai, ni que vulguin, aconseguiran una àgora tan brillant, honorable i lliure com Can Alcover.


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.