marginàlies

Jaume Mateu i Martí des dels marges atalaiats de l’illa, de les lletres i de les vides mòltes

3 de gener de 2014
0 comentaris

CALENDARIS

Per molts avanços tecnològics que acceleren l’obsolescència i les desigualtats; per molta electronificació de les agendes, el calendari imprès penjat a la cuina de les llars segueix gaudint de bona salut. Probablement n’hagi minvat l’oferta, que el petit comerç no està per tirar coets, però segueix sent un objecte que es regala en senyal d’agraïment al client.

I el client sol demanar, amb preferència, un calendari de mes per full, amb els nombres moderadament grans i amb l’espai suficient per escriure-hi a baix les cites mèdiques, els dinars familiars o d’amics, i d’altres cites domèstiques que cal no oblidar. Agraeixen, també, el sant principal del dia i les fases lunars.
     L’Obra Cultural Balear des del 1967 n’edita un, de calendari, per als seus socis i simpatitzants. Una eina que des del primer exemplar adquirí molt bon predicament, reputació que manté intacta.

     El calendari de l’OCB va néixer com a canal divulgatiu dels nostres literarats. Els responsables de l’entitat de fa gairebé cinquanta anys consideraren que amb el calendari, a més de difondre l’associació, feien entrar a les llars figures assenyalades de la nostra cultura. Es combinaven els textos amb il·lustracions d’artistes plàstics emergents. A més, també incorpora el santoral amb més tradició a les illes, un detall que passa inadvertit, però que cal assenyalar. També assenyala els cicles lunars.

     No són poques les persones que col·leccionen els calendaris ocebers. Val a dir que a través d’ells, aquests afortunats poden seguir el decurs tant de l’entitat com dels aires socioculturals que s’han respirat a Mallorca concretament durant els darrers quaranta-set anys.

     Per cert, que el calendari de l’OCB del 2014 tributa homenatge als glosadors.
DIU JM LLOMPART
01.01.2010 | 12.47
A General
ANANT A LA VENTURA
05.01.2009 | 10.45

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.